eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A NATO vizsgálatot indít a lelőtt katonai helikopterrel kapcsolatban

A NATO vizsgálatot indított Afganisztánban azzal kapcsolatban, hogy valóban tálib felkelők lőtték-e le a szombatra virradó éjjel Vardak tartományban lezuhant helikoptert.

Az incidensben harminc amerikai és hét afgán katona veszítette életét, az amerikai katonák között olyanok is a fedélzeten tartózkodtak, akik az Oszama bin Laden elleni májusi támadást végrehajtó speciális haditengerészeti alakulat (a SEAL Team 6) tagjai voltak, ám egyikük sem vett részt az al-Kaida vezér likvidálását célzó akcióban. Az afganisztáni háború eddigi történetében az amerikaiak valószínűleg ezen a napon veszítették el a legtöbb emberüket.

A nemzetközi koalíciós erők az afgán hadsereggel közösen hadműveletet hajtottak végre a tálibok ellen Szajdabád körzetben két héttel azt követően, hogy a külföldi csapatok megkezdték az ország egyes részei biztonsági ellenőrzésének átadását az afganisztáni erőknek. A tálibok nem sokkal utána bejelentették, hogy ők semmisítették meg a helikoptert rakétagránáttal. Egy meg nem nevezett washingtoni tisztségviselő pedig úgy fogalmazott: az akció során a tálibok valószínűleg eltalálták a helikoptert.

A baleset várhatóan további kérdéseket vet fel a biztonsági átmenettel, és az amerikai csapatok afganisztáni jelenlétével kapcsolatban. A nemzetközi erőknek 2014-ig végéig kell elhagyniuk a közép-ázsiai országot, ám egyes amerikai képviselők rövidebbre zárnák a folyamatot.

Tavaly 711 külföldi katona veszítette életét Afganisztánban, amely eddig a legsúlyosabb veszteséget jelentette az egy évtizede tartó háborúban. A vardaki eset következtében 375-re emelkedett az idei külföldi áldozatok száma, akiknek több mint kétharmada amerikai származású volt - derült ki az Icasualities.org nevű független megfigyelő szervezet és a Reuters adataiból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×