eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Buldózerrel éleszthetik fel az ingatlanpiacot

Új eszközt találtak az amerikai bankok a megroggyant ingatlanpiac felélesztésére: a buldózert. Egyre több bank romboltat le ingatlanokat, miután azokat visszavette a bajba került adósoktól.

Az amerikai gazdaság lassú talpra állása közepette továbbra is sok lakáshitel dől be, és házak dőlnek össze - szó szerint. Az Egyesült Államokban másfélmilliónál is több otthont vettek már vissza a bankok, vagy készülnek erre. A piacot elönthetik az olcsó, árverésre bocsátott lakások, amelyek lenyomják az árakat és egy ördögi kör alakul ki: aki ingatlana eladásából akarja rendezni adósságát, annak sem biztos, hogy sikerül, és az ő otthonát is visszaveheti a bank.

A megoldás? A bulldózer. Egyre több bank dönt úgy, hogy lebontatja azokat a visszaszerzett házakat, amelyek különösen keveset érnek.

A válság által látványosan sújtott északi Clevelandben például a Bank of America száz házat akar eltörölni a föld színéről. A telkeket a helyi önkormányzatnak adják át. A bank szóvivője szerint sok otthon tízezer dollárnál, azaz 1 millió 900 ezer forintnál is kevesebbet ér.

A Fannie Mae bank néhány száz dollárért adja el a helyi önkormányzatoknak az értéktelen otthonokat. A Wells Fargo az utóbbi két évben 900 házat adományozott - írja a Time magazin. Az ingatlanok egy részét civilszervezetek kapják meg, amelyek felújítják azokat.

A bankoknak mindez azért jó, mert ahogy átadják a tulajdont, nem kell utána adót és fenntartási költséget fizetni, az adományok után pedig adókedvezményeket is kaphatnak. Némely otthont azonban - meghökkentő módon - inkább megéri lerombolni, mint felújítani. Mindezt sokkolva szemlélik azok, akik bérelnek, és nem tudnak saját ingatlant venni.

Az Obama-kormányzat közölte: további intézkedéseket hoz arra, hogy a bedőlt hitell rendelkező ingatlantulajdonosok otthonukban maradhassanak. Ez szintén jót tenne az ingatlanpiacnak és a bankoknak is, mert csökkentené a kínálatot. Egyelőre azonban egyes bankok a bulldózerben látják a megoldást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×