eur:
389.46
usd:
362.58
bux:
68013.22
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nincsenek meg a feltételek a NATO-beavatkozáshoz Szíriában

"Nincsenek meg a feltételei" egy szíriai katonai beavatkozásnak - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a Midi Libre című francia napilapnak adott nyilatkozatában.

A lap hétfői számában megjelent interjúban Rasmussen kiemelte: Líbiában a NATO az ENSZ egyértelmű meghatalmazása alapján jár el, és bírja a térség országainak támogatását. Ez a két feltétel nincs meg Szíriában.

Emberjogi aktivisták szerint 136 embert öltek meg Szíriában, ebből százat a hadsereg nagyszabású támadásában a tiltakozók tűzfészkének számító közép-szíriai Hama ellen vasárnap, amely az aktivisták szerint a május közepén kezdődött felkelés "egyik legvéresebb napja volt".

Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Portugália több héttel ezelőtt határozattervezetet nyújtott be az ENSZ-be, amelyben elítélik a szíriai megtorlást, és politikai reformokat szorgalmaznak, de Kína és Oroszország, a Biztonsági Tanács két állandó tagja ellenzi a szöveg elfogadását.

Líbiával kapcsolatban a NATO-főtitkár emlékeztetett, hogy az ENSZ mandátuma a lakosság megvédelmezésére szól, és kizárták szárazföldi csapatok felvonultatását. "Ez korlátozás" - jegyezte meg Rasmussen, majd kitért a beavatkozás kezdete óta elért sikerekre: "Megzavartuk (Moammer) Kadhafi (líbiai vezető) hadigépezetét. Az ellenzék előrenyomul. A rendszer forrásai kimerülőben vannak. Miniszterek és tábornokok állnak át."

Rasmussen szerint Kadhafi rendszere elszigetelődött, és rövidesen összeomlik. - A kérdés nem az, hogy Kadhafi távozik-e hatalomból, hanem hogy mikor - jelentette ki. - Kettős üzenetem van Kadhafihoz: távozzon a hatalomból, s a hágai büntetőbíróság előtt a helye - tette hozzá az atlanti szövetség főtitkára.

Afganisztánnal kapcsolatban Anders Fogh Rasmussen úgy vélekedett, hogy a csapatkivonási menetrend gyorsítása csak a helyi biztonság javulása esetén megoldható. "Biztosítani kell, hogy az afgán csapatok képesek legyenek vállalni a felelősséget a biztonságért" - mondta.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×