eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Németország elismerte a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot

Guido Westerwelle német külügyminiszter hétfőn Bengáziban bejelentette, hogy országa elismerte a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsát (ÁNT).

Mint mondta, az ÁNT Líbia "egyedüli törvényes képviselője". A külügyminiszter és Dirk Niebel, a fejlesztési ügyek minisztere személyében most először tárgyaltak Bengáziban a német kormány tagjai a felkelőkkel.

"Nem vagyunk semlegesek, a demokrácia és a szabadság oldalán állunk" - szögezte le Westerwelle, aki ismét megvédte a német álláspontot, azt, hogy nem vesz részt a Moammer Kadhafi rezsimje elleni katonai hadműveletekben. Mint mondta, "ezt tiszteletben tartják, mert jelentős emberbaráti segítséget nyújtunk".

Berlin elismerését először a felkelők jelentették be, nevükben Abdel-Hafiz Goga, az ÁNT alelnöke azt mondta, "ez nagyon nagy lépés, amit értékelünk".

Guido Westerwelle és Dirk Niebel, a fejlesztési ügyek minisztere váratlanul érkeztek Bengáziba, hogy elmélyítsék kapcsolataikat az ÁNT képviselőivel és a líbiaiaknak felajánlott konkrét német segélyről tárgyaljanak. Máris átadtak egy líbiai kórházaknak szóló segélyszállítmányt, és Niebel bejelentette, hogy Berlin 7 millió euró (1,8 milliárd forint) rendkívüli segélyt ad.

A két politikus megnyitotta Bengáziban hazájuk összekötő irodáját.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×