eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Döbbenetesen sok gyerek végez veszélyes munkát

Még mindig döbbenetesen magas a veszélyes munkát végző gyermekek száma a világon- állapítja meg jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a gyermekmunka elleni világnap alkalmából kiadott jelentésében.

A világ 215 millió gyermekmunkásából 115 millió veszélyes munkát végez - figyelmeztet a gyermekmunka elleni világnap alkalmából kiadott jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO.

A tanulmány szerint különösen veszélyes azok helyzete, akik már elérték a munkavállalás alsó korhatárát. A szervezet szerint e fiatalok képzése és munkavállalói szervezetekbe való tömörítése különösen fontos, hogy tisztában legyenek a munkahelyi kockázatokkal, valamint saját jogaikkal és felelősségeikkel.

A tanulmány szerint külön biztonsági intézkedések szükségesek a munkavállalói életkor alsó korhatára és a 18 éves kor közötti fiatalok számára.

A jelentés megállapítja, hogy Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben a legnagyobb a veszélyes munkát végző gyermekek száma; az adott régióban élő összes gyermek számához viszonyítva pedig Fekete-Afrikában a legrosszabb a helyzet.

Veszélyes munkát főleg fiúk végeznek, a gazdasági szektorok közül pedig leginkább a mezőgazdaság érintett. Ugyanakkor a jelenség nemcsak a fejlődő, hanem az iparosodott országokra is jellemző. Egyesült államokbeli és európai adatok is igazolják, hogy a fiatalok nagymértékben ki vannak téve a munkahelyi balesetek veszélyének, sőt gyermekek körében nagyobb a munkahelyi balesetek és halálesetek száma, mint a felnőttek között.

Az ILO figyelmeztet: a gyermekmunka legrosszabb formáinak eltörlésére irányuló erőfeszítések lelassultak.

A gyermekmunka elleni világnap ez évben vasárnap lesz. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet célkitűzése, hogy 2016-ig felszámolják a gyermekmunka legrosszabb formáit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×