eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Betiltotta a sztrájkot a bíróság

Betiltotta a hétfőre tervezett országos közlekedési sztrájkot a prágai városi bíróság - közölték szombaton Prágában. A szakszervezetek vitatják a döntést, és megtartják a munkabeszüntetést.

A testület a cseh kormány javaslatára foglalkozott az üggyel. Megállapította: miután a sztrájkot nem jelentették be három munkanappal megtartása előtt, törvényellenes és visszaélés a sztrájkjoggal. Amennyiben a sztrájkot a szakszervezetek mégis megtartják, az esetleges károkért ők fogják viselni a felelősséget.

"A kormány az utolsó koronáig követelni fogja a károk megtérítését" - mondta Petr Necas miniszterelnök újságíróknak.

"A bíróság döntését vitatjuk. A sztrájkot megtartjuk. Annak formájáról, esetleg más időpontjáról vasárnap adunk tájékoztatást" - közölte Miroslav Zavadil, a cseh-morva szakszervezeti konföderáció elnöke.

A szakszervezetek pénteken bejelentett döntése szerint hétfőn hajnali három és délután 16 óra között országszerte leálltak volna a vonatok, távolsági buszok és a városi tömegközlekedés. A főbb országos közutakon több helyen torlaszokat terveztek emelni a tiltakozók.

A tiltakozás oka a kormány megszorító politikája, aminek a keretében egyebek között 10 százalékkal csökkentik a közszférában dolgozók bérét, emelik a nyugdíjkorhatárt, csökkentik az állami nyugdíjakat.

Petr Necas miniszterelnök kijelentette, hogy kormánya nem enged a nyomásnak, s nem mond le a reformok megvalósításáról. "A reform paraméterei azonban megváltozhatnak" - jegyezte meg egy szombati lapinterjúban. Necas szerint sztrájkolni mindenkinek joga van, de az utak eltorlaszolása szerinte elfogadhatatlan, mert ezzel "túszul ejtik a lakosságot".

A sztrájkok törvényességéről már a múltban is hoztak döntéseket a cseh bíróságok, de többnyire az akció befejezése után. Ez az első eset, hogy a sztrájkot még annak megkezdése előtt törvénytelennek minősítette a bíróság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×