eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ahmadinezsád kész tárgyalni, de nem hagy fel urándúsítási programjával

Irán kész felvenni a tárgyalások fonalát vitatott atomprogramjáról a hathatalmi csoporttal, de eközben nem hagy fel urándúsítási programjával - közölte az iráni államfő.

Mahmúd Ahmadinezsád kedden tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy Irán mindig hajlandó tárgyalni az együttműködés és az enyhülés érdekében, de amíg a Biztonsági Tanács öt állandó tagjából és Németországból álló csoport nem változtat hozzáállásán, a viták a médián keresztül folytatódnak.

"Tevékenységünk törvényes. Együttműködünk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Az atomkérdés ürügyül szolgál. Az Egyesült Államok és szövetségesei a függetlenségünkre törnek" - jelentette ki Ahmadinezsád, hozzátéve, hogy az iráni atomprogram gyorsan halad, a centrifugák működnek, és Irán 20 százalékos dúsítottságú uránt állít elő.

Az iráni elnök élesen bírálta Amano Jukiját, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetőjét, aki hétfőn közölte, hogy új információik szerint Irán nukleáris tevékenységének bizonyos aspektusai "katonai jellegűek lehetnek vagy voltak".

Ahmadinezsád szerint Amano - aki szemet huny afelett, hogy a fukusimai atomerőműből kétszer annyi sugárzó részecske került a külvilágba, mint amennyit hivatalosan bejelentettek, de az Egyesült Államok parancsára a NAÜ szabályaival ellentétesen hoz nyilvánosságra Iránról szóló jelentést - árnyékot vet az ENSZ szakosított szervezetének hírnevére. Hozzáfűzte azonban, hogy Irán folytatja a maga útját, és együttműködik a NAÜ-vel, amíg az ésszerűen cselekszik.

Az iráni elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szabotázsakciókra készül Pakisztán nukleáris létesítményei ellen. Szerinte Washingtonnak az a célja, hogy "meggyengítse a pakisztáni kormányt és a népet", majd tartósan berendezkedjen az országban. Pakisztán szoros kapcsolatokat tart fent Iránnal, és a muzulmán országok közül egyedüliként rendelkezik atomfegyverekkel.

Belpolitikai kérdésekről szólva a saját konzervatív tábora által élesen bírált Ahmadinezsád kifejtette, hogy tudatosan választotta a csendet, az "egységet előmozdító némaságot" a kormányt érő "rágalmakkal" szemben. Kijelentette, hogy az Ali Hamenei ajatolláhhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével való kapcsolatai "nagyon egyértelműek", "szilárdabbak, mint azt egyesek hiszik".

Iránban jövő év márciusában tartják a parlamenti, 2013 közepén pedig az elnökválasztást, s Ahmadinezsádra egyre nagyobb nyomást gyakorolnak konzervatív riválisai. A parlament, vallási méltóságok, az Õrök Tanácsa és a Forradalmi Gárda vezetői többször is egybehangzóan a nyilvánosság előtt bírálták Ahmadinezsádot és kormányát "elhajló irányzatuk" miatt, s felszólították az elnököt, hogy "térjen vissza a fősodorba". Hamanei ajatollah szombaton felszólította a konzervatív tábort, hogy vessen véget a viszálynak, s tartsa tiszteletben a politikai álláspontok változatosságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×