eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Netanjahu: Ez barátok közötti nézeteltérés

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő tagadta szombaton, hogy súlyos volna a nézeteltérés ő és Barack Obama amerikai elnök között amiatt, hogy különböző az elképzelésük az izraeli-palesztin tárgyalások alapjáról.

Obama a közel-keleti és észak-afrikai reformokra, valamint az Egyesült Államok új közel-keleti stratégiájára vonatkozó csütörtöki beszédében kijelentette, hogy Izrael és a leendő palesztin állam határait az 1967-es állapot alapján kell meghúzni, amelyet kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanak.

Majd Netanjahu az Egyesült Államokba utazott, és pénteken tárgyalt az amerikai elnökkel. Elutasította, hogy Izrael visszavonuljon az 1967-es határok mögé, mert - mint mondta - azok a határok katonailag védhetetlenek. Ezenkívül elvetette az iszlamista Hamász támogatását élvező palesztin kormánnyal való tárgyalást is.

Netanjahu szombaton kijelentette, hogy az amerikai elnökkel történt tárgyalásáról szóló médiajelentések eltúlozták nézeteltérésüket. "Igaz, van köztünk némi véleménykülönbség, de ez barátok közötti nézeteltérés" - mondta az AP hírügynökségnek nyilatkozva.

A Reuters Netanjahu szóvivőjétől értesült erről a megállapításáról, amelyhez a szóvivő szerint hozzátette az izraeli kormányfő: meggyőződése, hogy Obama elkötelezett Izrael biztonsága mellett, szóban és tettekben is. Az izraeli és az amerikai kormány közös célokért küzd - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×