eur:
390.71
usd:
364.71
bux:
68396.9
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ezrek menekülnek Szudánból

Civilek ezrei menekültek el vasárnap a szudáni Abyei városából és környékéről az északi országrész hadseregének a támadása elől - közölte a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg szóvivője.

Philip Aguer elmondta: kegyetlen támadást indítottak az északi erők a vitatott területen lévő Abyei ellen.

Januárban Szudánban a déli országrész lakossága elsöprő többséggel amellett döntött, hogy elszakad északtól, és önálló államot alapít. A referendum eredménye júliusban lép hatályba, és addig ki kell jelölni a két ország határvonalát. A kőolajban gazdag Abyei és környéke a még vitatott térségek közé tartozik. Kartúm azonban nem nyugszik bele abba, hogy a régió ne Észak-Szudánhoz kerüljön, noha Abyei elvileg a déli országrészhez tartozna.

Omar Haszan el-Besir szudáni elnök a múlt hónapban azzal fenyegetőzött, hogy a kartúmi kormány visszavonja Dél-Szudán függetlenségének elismerését - a januári népszavazás eredményének dacára -, ha az országrész nem hajlandó lemondani Abyeiről és környékéről.

A déli országrész nemzeti hadseregévé előlépett, korábban még lázadónak számító SPLA szóvivőjének a beszámolója szerint az északiak hadserege támadásának támogatására a levegőből harci gépek csaptak le a településre, miközben harckocsik is lőtték a várost, majd egy hadosztályuk benyomult oda. A szóvivő közölte: a délieknek nem volt hadra fogható erejük a városban. Aguer közölte: nem tudni hova menekültek a városból és a környező településekről a lakosok.

A francia és a brit külügyminisztérium is közleményben élesen elítélte a katonai műveletet, emlékeztetve, hogy Kartúm lépése súlyosan megsértette a szudáni helyzet endezését hivatott egyezményeket. Párizs követelte az északi katonák haladéktalan kivonását a városból.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×