eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Megtelt a Vatikán

A Szent Péter tértől az Angyalvárig és innen a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig állnak a II. János Pál boldoggá avatásán résztvevő zarándokok. Sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézik vagy az utcán állva kisrádión hallgatják a szertartást.

A zarándokok megtöltötték a Szent Péter teret, a Vatikánt és környékét és egész Rómát. A hatalmas tömeg miatt a boldoggá avatási szentmise helyszíneként kijelölt Szent Péter teret a tervezett fél hat helyett már vasárnap éjszaka kettőkor megnyitották, és reggelre az emberek már az Angyalvárig álltak, mivel sokan itt is éjszakáztak. Így a világ minden részéből érkezett zarándokok a Vatikán közeli Tiberis folyó mindkét partján sorakoztak fel, a hidakon, ahol lengyel zászlók lobognak.

Az Angyalvár barokk hídján hálózsákok, sátrak sora áll. Volt, aki megpróbált közelebb jutni: afrikai zarándokok népviseletbe öltözött csoportja zenélve, táncolva, énekelve tört át tömegen.

A magyar zarándokok egy része csak az Angyalvár magasságában tudott helyet találni, de a fiatalabbak, akik itt töltötték az éjszakát, a térig jutottak. Sokan a szertartást nem is látják, csak a hangszórókon keresztül tudják követni.

Aki nem fért be, az a Róma terein felállított óriás kivetítőkön nézi a szentmisét, például a szombat éjjeli virrasztás mezején, a Circus Maximusban és a Santa Maria Maggiore bazilika előtt. Mások az utcákon kisrádión hallgatják a vatikáni rádió közvetítését.

Hiába Róma tapasztalata a tömegesemények megszervezésében, az, hogy a mostani boldoggá avatásra nem osztották szektorokra a Vatikán területét, azt eredményezte, hogy a tömeg öntörvényűen mozgott. Másfél millió üveg vizet akartak szétosztani, de több ponton ez már a szentmise kezdete előtt elfogyott. Többen lettek rosszul, a szertartásra ugyanis nemcsak fiatalok, számos idős és beteg ember is érkezett. A tömegtől ellepett biztonsági folyosók miatt a mentők nehezen tudtak célba érni. Az emberek azonban türelemmel segítettek egymásnak, és egyhangúlag azt mondják, örülnek, hogy el tudtak jönni Rómába.

A tömeg a legnagyobb tapssal XVI. Benedek pápát és a néhai II. János Pál volt személyi titkárát, Stanislaw Dziwisz krakkói érseket köszöntötte.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×