eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Cameron: A NATO nem konkrét embereket vesz célba

A NATO nem konkrét embereket vesz célba Líbiában - jelentette ki vasárnap David Cameron brit kormányfő, aki nem volt hajlandó kommentálni a hírt, amely szerint Tripoliban a NATO légicsapásában életét vesztette Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia és három unokája.

Hangoztatta, teljesen világos a NATO és szövetségesei politikája a célpontok kiválasztásában. Az összhangban áll az ENSZ 1973. számú (Líbiáról szóló) határozatával. A szövetség Kadhafi hadigépezetét célba véve törekszik arra, hogy a támadásoknak ne legyenek polgári áldozatai. Hozzátette, hogy a célpontok körébe tartoznak nyilvánvalóan a harckocsik, ágyúk, rakétavetők, de még a parancsnoki és irányító központok is.

Alistair Burt brit külügyi szóvivő egy kereskedelmi tévének nyilatkozva vasárnap közölte: nem tudja megerősíteni, hogy a NATO légicsapásában meghalt volna Kadhafi fia. Kiemelte azonban, hogy a parancsnoki és vezérlő központokat gyakorta helyezik el lakott területeken.

A Tripolira mért légicsapás a bizonyíték arra, hogy a szövetségesek nem kímélik a civilek életét - közölte vasárnap egy orosz parlamenti képviselő.

"Ez egyértelmű megerősítése annak, hogy a Líbia elleni katonai szövetség válogatás nélkül alkalmaz erőt" - jelentette ki Konsztantyin Koszacsov az Interfax hírügynökségnek.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő korábban többször bírálta a repüléstilalmi övezetet létrehozó nyugati országokat, amelyeket azzal vádolt, hogy átlépték a civilek megvédelmezését célzó ENSZ biztonsági tanácsi határozat korlátait.

A NATO tájékoztatása szerint a legutóbbi légicsapások a líbiai főváros központjában lévő Báb-el-Azizíja komplexumban lévő egyik parancsnoki épület és irányító központ ellen irányultak. Báb-el-Azizíjában különféle épületek és rezidenciák találhatók. Az észak-atlanti szövetség harci gépei már korábban is támadták ezeket az épületeket.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×