eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Ettől rettegtek a királyi protokollosok

A lázas találgatások ellenére még szombaton is hétpecsétes titokként őrizte az udvar Vilmos herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő nászútjának helyszínét.

A brit trón második számú várományosa - tízévi ismeretség és legalább nyolcévi udvarlás után - előző nap esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének a londoni Westminster-apátságban. A szertartást óvatos becslések szerint is kétmilliárd tévénéző kísérte figyelemmel; az átlagos nagy-britanniai nézettséget szakértők 25 milliósra taksálták.

A National Grid, a brit országos energiaelosztó hálózat szombati adatai szerint a ceremónia kulcspillanataiban 2400 megawattal - egy nagyobb atomerőmű teljes névleges teljesítményével - ugrott meg a brit háztartások áramigénye, jelezve az egyszerre bekapcsolt tévékészülékek hatalmas számát. Ez nem sokkal marad el az eddigi, 2800 megawattos rekord fogyasztási kiugrástól, amelyet az 1990-es labdarúgó-világbajnokság angol-német elődöntőjének végén, az angol válogatott által elvesztett tizenegyespárbaj idején mértek.

Szombatig azonban a mindenre kíváncsi brit alattvalók és a világ közvéleménye nem kapott választ arra a kérdésre, hogy Vilmos és Katalin hova utazik nászútra. A helyszínről az eljegyzés és az esküvői dátum tavaly novemberi bejelentése óta találgatások özöne lepi el a sajtót, és a lehetségesnek tartott úti célok skálája gyakorlatilag az egész világot átíveli. Visszatérően felmerül például a karib-tengeri Mustique szigete, ahol a fiatal pár több romantikus vakációt is eltöltött, de ugyanígy szerepel a "biztos" értesülések között Jordánia - ahol Katalin hercegnő gyermekkorában, az akkoriban a British Airways légitársaságnál dolgozó édesapja szakmai kiküldetésének idején három évig élt -, valamint Kenya, Tanzánia, Ausztrália és a Seychelle-szigetek is.

Az igazán zavartalan, fotósmentes együttlétet a királyi család egykori magánjachtja, a Britannia jelentené, amelyen a brit uralkodóház számos tagja töltötte nászútját, ám az 1953-ban vízre bocsátott hajót, amely összesen kétmillió kilométert tett meg a világtengereken, 1997 végén leszerelték, és költségtakarékossági megfontolásokból nem építettek újat.

Paddy Harverson, Vilmos herceg és édesapja, Károly trónörökös közös londoni hivatalának kommunikációs igazgatója szombaton a BBC-nek csak annyit mondott, hogy "mindenkinek jogában áll zavartalanul tölteni nászútját".

A fiatal hercegi pár és hozzávetőleg háromszáz meghívott barátja szombat hajnalig tartó "retró-diszkóval" ünnepelte a frigyet a Buckingham-palotában, a királyi család londoni rezidenciáján. Vilmos herceg nagymamája, a 85 esztendős II. Erzsébet királynő - 90 éves férje, Fülöp edinburghi herceg társaságában - még időben elhagyta a helyszínt; ezt jelezte, hogy a palota felett péntek este óta a brit lobogó leng, és nem a Royal Standard, a királyi ház zászlaja, amely az uralkodó jelenlétét hirdeti.

Az éjjeli mulatozás egyik fő attrakciója Harry hercegnek, Vilmos öccsének "hivatalos" köszöntője volt, bár szombatig erről sem szivárogtak ki részletek.

Harry a trónörökösi báty esküvői tanúja volt, és e minőségében mondta el köszöntőjét. Ezt a királyi protokollosok állítólag rettegve várták, tekintettel arra a közismert tényre, hogy Harry nyilvános megszólalásai során nem feltétlenül ragaszkodik az udvari szótár kimért fordulataihoz, és hajlamos kitérőket tenni kevésbé szalonképes, tömörebb megfogalmazások felé.

Harry az esküvő előtt nem sokkal, a BBC-nek adott nyilatkozatában még rá is játszott e félelmekre, mondván: bátyjának néhány barátjával közösen írta az esküvői köszöntőt, amelynek elhangzása után az egyébként is erősen kopaszodó Vilmosnak "valamivel még kevesebb haja lesz". "Megszurkáljuk néhányszor, zavarba hozzuk ... kicsit tovább ritkítjuk a haját" - üzente akkor még agglegény testvérének nevetve a szabados tanú.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 12. 19:26
×
×
×
×