INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Washington felülvizsgálhatja a palesztinok segélyezését

InfoRádió / MTI
Az amerikai kormány felülvizsgálja a palesztinoknak nyújtandó segélyek kérdését, ha a Hamász radikális palesztin mozgalom átmeneti nemzeti egységkormányt alakít a Washington támogatását élvező, Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalommal - jelentette be egy washingtoni külügyminisztériumi szóvivő.

Heide Bronke Fulton elmondta, hogy Washington egyelőre folytatja a palesztinoknak szánt segélyprogramjait, közben pedig információkat gyűjt a megalakítani tervezett palesztin egységkormányról.

A Ciszjordániát ellenőrző, világi irányultságú Fatah és a Gázai övezetet uraló, iszlám alapokon álló Hamász szerdán állapodott meg a nemzeti egységkormányról. A két fő palesztin mozgalom között éles ellentétek feszültek azóta, hogy a Hamász 2007 júniusában fegyveres úton megszerezte az uralmat a Gázai övezet felett.

Az Egyesült Államok terrorista szervezetnek tekinti a Hamászt, így az nem kaphat közvetlen amerikai segélyt.

Amikor a palesztinok legutóbb nemzeti egységkormányt hoztak létre, az Egyesült Államok továbbra is folyósított valamennyi segélyt Abbásznak, de szigorú ellenőrzés mellett, megakadályozandó, hogy a Hamász vezette hivatalok amerikai forrásból pénzhez jussanak.

Az Egyesült Államok korábban közölte, hogy jövőre több mint félmilliárd dollár értékű segélyt szán a palesztinoknak, de egyes amerikai törvényhozók máris a segélyek leállításával fenyegetőznek.

A címlapról ajánljuk