eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk

Szankciókat készít elő az EU Szíria ellen

Az Európai Unió megkezdi a fegyverszállítási embargóra is kiterjedő szankciós intézkedések előkészítését Szíriával szemben, amelynek vezetése brutális erőszakot alkalmaz az ellenzéki tüntetők ellen - közölték pénteken Brüsszelben uniós diplomaták a 27 tagország nagyköveti szintű egyeztetése után.

A nagykövetek - nevük mellőzését kérő források korábbi jelzése szerint - döntést terveztek arról, hogy felfüggesztik az EU és Szíria közötti együttműködési megállapodás alapján a damaszkuszi kormánynak szánt támogatási összegek folyósítását. Az unió arra törekszik, hogy a civil társadalmat ne sújtsa a pénzmegvonás, és azt tartja fontosnak, hogy a támogatások ne a damaszkuszi kormány közvetítésével jussanak el rendeltetési helyükre.

EU-források felhívták az MTI figyelmét arra, hogy a szíriai kormányzatnak fizetett pénzeknél jóval jelentősebb összeget képviselnek az Európai Beruházási Bank jelenleg futó szíriai projektjei, amelyekre nem vonatkozik a felfüggesztés.

Hogy a támogatások felfüggesztésről valóban megszületett-e a döntés, erről egyelőre nem tettek közzé hivatalos nyilatkozatot.

Az uniós országok kül- és biztonságpolitikai kérdésekben illetékes nagykövetei súlyos aggodalmuknak adnak hangot a szíriai helyzet alakulása miatt, elítélik a tüntető polgári lakosok elleni hatósági erőszakot, és követelik annak azonnali beszüntetését - mondták a nap folyamán uniós források.

"A tagállamok képviselői annak tudatában tárgyaltak, hogy a szíriai fejlemények határozott uniós választ tesznek szükségessé" - mondta az MTI-nek Polner Gergely, a magyar EU-elnökség szóvivője, még az ülés befejezése előtt. Utalt arra, hogy a pénteki tanácskozás közben is véres erőszakos cselekményekről érkeztek hírek Szíriából. A szóvivő hozzátette: ha Magyarország soros elnökként felkérést kap a Szíria elleni szankciók előkészítésére, akkor ezt a munkát kész haladéktalanul megkezdeni.

A tanácskozás utáni diplomatanyilatkozatokból kitűnik, hogy a tagállamok szükségesnek tartják a szankciók előkészítését. Uniós források szerint ez nagyon rövid időn belül, lényegében a jövő héten megtörténhet. A tervbe vehető intézkedések között szerepel - a fegyverszállítási embargó mellett - a szíriai vezetők Európában elérhető javainak zár alá vétele, valamint velük szemben vízumtilalom kimondása.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×