eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Feltételezett al-Kaida-terroristákat vettek őrizetbe Németországban

A gyanú szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet három tagját vették őrizetbe pénteken Németországban.

Hans-Peter Friedrich belügyminiszter szerint az őrizetbe vételre Észak-Rajna-Vesztfália tartományban került sor. A gyanúsítottak robbanóanyagokkal rendelkeztek, és egy németországi bombatámadást terveztek.

Értesülések szerint a letartóztatottak már tavaly ősz óta a hatóságok "célkeresztjében" álltak. Az őrizetbe vételre azonban csak most került sor, mivel a hatóságok olyan információkhoz jutottak, amelyek szerint a robbanóanyagot a későbbi merényletre készülve a legközelebbi jövőben akarták kipróbálni. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban részleteket nem közölt, de azt hangoztatta, hogy a hatóságok a nemzetközi terrorizmus küszöbön álló és konkrét fenyegetését hiúsították meg.

Sajtóinformációk szerint a feltételezett terroristák egy német nagyvárosban egy tömegközlekedési eszköz - vasút, metró vagy autóbusz ellen - terveztek támadást. A pontos helyszínről állítólag még nem született döntés.

A gyanúsítottak német útlevéllel rendelkező marokkóiak, akiknek kihallgatását a hatóságok már szombaton megkezdik. Belügyminisztériumi források szerint bizonyítékok utalnak arra, hogy az őrizetbe vett három férfi kapcsolatban állt az al-Kaida legmagasabb vezetésével.

A nyomozás egy ismeretlen telefonáló figyelmeztetése után kezdődött tavaly ősszel. A telefonáló akkor azt állította, hogy terroristák a német parlament, a Reichstag ellen terveznek támadást. A szövetségi bűnügyi hivatal ennek kapcsán bukkant rá a három marokkói származású férfira.

Az őrizetbe vételeket bejelentve a német belügyminiszter azt hangoztatta, hogy az országnak a nemzetközi terrorizmus általi fenyegetettsége rendkívül nagy. Hans-Peter Friedrich szerint éppen ezért rendkívüli éberségre van szükség.

A ZDF közszolgálati televízió szerint a három férfi közül kettőt Düsseldorfban, a harmadikat Bochumban vették őrizetbe. A televízió úgy ítélte meg: az őrizetbe vételek csaknem olyan súlyúak, mint a 2007-ben meghiúsított terrortámadások kapcsán történt letartóztatások. Akkor négy férfit - az úgynevezett Sauerland-csoport tagjait - tartóztatták le Németországban azzal a váddal, hogy merényleteket terveztek németországi amerikai létesítmények ellen. A gyanúsítottak beismerték bűnösségüket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×