eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Járjon-e automatikusan állampolgárság az illegális bevándorlók gyermekeinek?

Az amerikai szavazók jelentős része sürgeti az illegális bevándorlás elleni fellépést, és a jelenlegi törvényekkel ellentétben a többségük nem adna automatikusan állampolgárságot az illegális bevándorlók már az Egyesült Államok területén született gyermekeinek - derült ki egy friss felmérésből.

Egy republikánus szenátori javaslat módosítaná azt a jelenleg hatályos törvényt, amely születési hely szerint definiálva az állampolgárságot, automatikusan megadja azt az illegális bevándorlók Egyesült Államokban született gyermekeinek.

A Rasmussen Reports felmérése szerint tízből hat amerikai szavazó ért egyet a republikánus kezdeményezéssel: ők úgy vélik, nem szükséges, hogy pusztán születési helyük okán állampolgárrá váljanak a jogtalanul az országban tartózkodók gyermekei. Velük szemben csak a szavazók 28 százaléka helyesli, hogy az illegális bevándorlók gyermekei automatikusan állampolgárságot kapjanak. Tízből egy megkérdezett bizonytalan a kérdésben - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A felmérés eredményei szerint a republikánus szavazók 77, a függetlenek 63 százaléka tartja szükségesnek a törvénymódosítást. A demokrata szavazókat körülbelül egyenlő arányban osztja meg a kérdés.

A Rasmussen korábbi felmérése szerint már határozottabban megosztja az amerikaiakat az a kérdés, hogy törvényszegőnek kell-e tekinteni azokat a kiskorúakat, akik illegális bevándorlóként betelepülő szüleikkel érkeznek az országba. Tízből körülbelül négyen vélik úgy, hogy igen, míg körülbelül ugyanennyien látják úgy, hogy a kiskorúak esetében nem releváns a kérdés.

A mostani kutatás arra is rámutat, hogy az amerikaiak fontosnak tartják a bevándorlási törvények szigorú betartatását. Többségük szigorúan büntetné azokat a munkaadókat, akik illegális bevándorlókat foglalkoztatnak, és elvárnák a rendőrségtől, hogy közúti ellenőrzések során ellenőrizzék a bevándorlók státuszát is.

Tízből nyolcan úgy gondolják, ha egy bevándorló helyi, állami vagy szövetségi szintű állami hivatalt vállalna, attól követeljék meg annak bizonyítását, hogy legálisan él az országban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×