eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla

Jemenben hajlandó távozni a hatalomból az országot 32 éve irányító elnök

Jemenben hajlandó távozni a hatalomból az országot 32 éve irányító Ali Abdullah Száleh elnök. A politikus azután jelentette ezt be, hogy a kormánypárt elfogadta a Perzsa-öböl menti arab országok rendezési tervét. Az ellenzéki pártok koalíciója közölte: nem vesz részt a nemzeti egységkormányban, amelynek felállítását szintén előirányozza a rendezési terv.

Az Egyesült Államok üdvözölte az arab ország belpolitikai válságának rendezését célzó terv elfogadását, egyúttal a politikai átmenet gyors lebonyolítására buzdította a kormánypártot és az ellenzéket is. Jemenben január vége óta példátlan tömegtüntetéseken követelik Ali Abdullah Száleh azonnali távozását a hatalomból. Sok tüntető életét vesztette a biztonsági erőkkel vívott összetűzésekben. Az elnök mandátuma eredetileg 2013-ban járna le. A tüntetők tegnap is az utcákra vonultak Jemenben, mert az elnök lemondásáig még egy hónap lenne hátra, és úgy vélik, a politikus bármikor meggondolhatja magát.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×