eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Václav Klaus: Az alkotmány minden ország belügye

Václav Klaus cseh államfő szerint az alkotmány kulcsfontosságú dokumentum, s mint ilyen, minden ország teljes tulajdona.

"Az alkotmány minden ország számára kulcsfontosságú, az adott ország tulajdona. Ezért nem gondolom, hogy ebbe más országoknak bele kellene szólniuk. Ezt alapelvnek tartom" - jelentette ki a cseh köztársasági elnök csütörtökön Prágában, Schmitt Pál magyar államfővel tartott közös sajtóértekezleten.

A magyar köztársasági elnök csütörtök délelőtt kétnapos hivatalos látogatást kezdett Csehországban. Schmitt Pál személyében tíz év után jár újra hivatalosan magyar elnök Prágában.

Klaus elmondta: Schmitt-től részletes tájékoztatást kapott a magyar alaptörvényről, s "házi feladatként" azt már saját maga is áttanulmányozta. Mint megjegyezte, felfigyelt a magyar és a cseh alkotmány közti eltérésekre is. Rámutatott: például a magyar államfő feloszlathatja a parlamentet, míg a cseh elnöknek ilyen jogköre nincs. Érdekesnek minősítette azt is, hogy az alkotmány a forintot nevezte meg magyar nemzeti fizetőeszköznek. "Érdekelni fog, hogy mi következik ebből az euró elfogadására nézve" - jegyezte meg a cseh államfő.

Ismételten jelezte, hogy tiszteletben tartja a magyarok jogát saját alkotmányuk megalkotására.

"Nincs okom arra, hogy ezt megkérdőjelezzem. Én ezt teljes mértékben tiszteletben tartom, s azt gondolom, hogy ezt kellene tenniük másoknak is" - szögezte le Klaus.

Schmitt Pál szerint "a magyar alkotmány teljes mértékben EU-konform". Példaként megemlítette, hogy az alkotmány egészében átvette az EU emberi jogi chartáját. Hozzátette: az alkotókra ugyanakkor még nagy munka vár, hiszen ki kell dolgozni egyebek között az alkotmányhoz kapcsolódó kétharmados törvényeket is.

A cseh és a magyar államfő kölcsönösen tájékoztatták egymást országaik belpolitikai helyzetéről, illetve az EU időszerű gondjairól. Schmitt tájékoztatást adott a magyar EU-elnökség eddigi tapasztalatairól is.

Klaus figyelemreméltónak nevezte, hogy sem Csehország, sem Magyarország nem csatlakozott a versenyképességi paktumhoz. "Észrevettem, hogy indokaink több esetben egyformák vagy nagyon közeliek" - jegyezte meg.

"Az atomenergia fejlesztése kitűnő téma lehetne valamelyik visegrádi csúcstalálkozón" - válaszolta a cseh államfő az MTI tudósítójának kérdésére. Kifejtette: ez egy olyan téma, amelyben szerinte a visegrádi négyek közös nevezőre tudnának jutni, és közös álláspontot tudnának képviselni az EU-ban. Klaus üdvözölte, hogy Magyarország sem csatlakozott a "populista atomenergia- ellenes lobbihoz". Leszögezte, hogy "Csehország szívesen részt venne a paksi atomerőmű felújításában".

Schmitt Pál szerint az elnökök "nem jelképes, hanem munkatalálkozót" tartottak. Hozzátette: a kölcsönös áruforgalom értéke eléri az 5,5 milliárd eurót. Mindkét államfő jónak és problémamentesnek minősítette a magyar-cseh viszonyt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×