INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Szaúd-Arábia sem szabad

InfoRádió / MTI
A szaúdi hatóságok több mint százhatvan embert vettek őrizetbe ez év februárja óta, közte Nadiral-Madzsid írót - állította szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet, amely bírálta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, amiért hallgatnak az emberjogsértésekkel kapcsolatban.

A New York-i székhelyű szervezet közleményében bírálta, hogy Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője legutóbbi szaúd-arábiai tárgyalásain nyilvánosan nem vetette fel az őrizetbe vételek kérdését.

A dokumentumban kiemelték, hogy a letartóztatások főként a síita kisebbséget érintették, amelynek tagjai az elmúlt hetekben politikai reformok bevezetéséért tüntettek az ország keleti tartományában.

Christoph Wilcke, a szervezet közel-keleti szakértője szerint Brüsszel és Washington nem hallgathat, ha több mint 160 ellenzékit bebörtönöznek. "A politikai foglyok listájának hosszabbodásával egyre fülsiketítőbb lesz az Egyesült Államok és az Európai Unió hallgatása" - vélekedett a HRW képviselője.

A címlapról ajánljuk