INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Jemenben ölik a tüntetőket

InfoRádió / MTI
Három tüntető meghalt kedden Jemenben az államfő távozását követelő újabb megmozduláson, miután ez a demonstráció is a biztonsági erőkkel való összecsapásba torkollott - közölte egy kórházi orvos.

A rendőrség a főváros, Szanaa nyugati részében erővel próbálta akadályozni egy tiltakozó menet haladását, de kénytelen volt meghátrálni a több tízezres tömeggel szemben. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a rendőrök lövésekkel és könnyfakasztó gránátokkal igyekeztek megállítani a belvárosba tartó menetet. Legalább hatvan ember megsebesült - tette hozzá az orvos, Faker Kabati.

Ezrek tüntettek az ország más településein is, Ádenban, Ibb-ben, al-Hudajdában és Taizzban. Ez utóbbi városban is meghalt egy tüntető. Ezeken a helyeken az üzletek többsége zárva tartott, így támogatva a tiltakozókat.

Jemenben január végén robbantak ki kormányellenes tüntetések, és a biztonsági erők rendre erővel - éles lőszer és könnygáz bevetésével - próbálják meg feloszlatni ezeket. Eddig több mint száz tüntető vesztette életét.

A 32 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh államfőtől már elpártolt a hadsereg egy része, szembehelyezkedtek vele a nagy befolyással rendelkező törzsfők és vallási méltóságok. Az elnök azonban továbbra sem mutatja jelét annak, hogy rövid időn belül távozni akarna posztjáról, sőt hangoztatja, hogy ő képviseli "az alkotmányos legitimitást".

A címlapról ajánljuk