INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

"A horvát nép súlyos megsértése Gotovina elítélése"

InfoRádió / MTI
"A horvát néppel szembeni súlyos sértésként" értékelte a horvát katolikus egyház szerdán, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) háborús bűnök miatt hosszú börtönbüntetésre ítélt két volt horvát tábornokot, köztük a hazájában nemzeti hősként tisztelt Ante Gotovinát.

A horvát katolikus püspöki konferencia közleményében alaptalannak nevezte, hogy az NT múlt pénteken kihirdetett ítéletében úgy minősítette, a tábornokok "bűnszövetkezetben" követték el a terhükre rótt bűnöket.

Az NT Gotovinát 24 éves, Mladen Markac extábornokot pedig 18 éves szabadságvesztésre ítélte az 1991-1995-ös horvát-szerb háború végén, 1995 augusztusában végrehajtott, Vihar fedőnevű horvát területvisszafoglaló hadműveletben játszott szerepéért. Egy harmadik volt horvát tábornokot, Ivan Cermakot felmentett a vádak alól a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökben ítélkező ENSZ-törvényszék.

A vádirat szerint a krajinai szerbek kezén lévő horvátországi területek visszafoglalását eredményező Vihar hadműveletben 324 polgári személy vagy olyan katona halt meg, aki már letette a fegyvert, s 90 ezer szerbet erőszakkal kényszerítettek távozásra.

Alphons Orie, a törvényszék bírája megállapította, hogy Gotovina és Markac olyan "bűnszövetkezetben" követte el a terhére rótt vádakat, amelynek az 1999-ben elhunyt Franjo Tudjman horvát elnök "kulcsfontosságú tagja" volt.

A 4,4 milliós Horvátország lakosságának 90 százaléka a katolikus egyház híve.

A címlapról ajánljuk