eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Megemlékeztek Londonban a brit háborús halottakról

Londonban a brit uralkodó és a kormány vezetőinek részvételével emlékeztek meg az elmúlt évszázad brit háborús halottairól. A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja a kilenc évtizedre visszanyúló hagyomány alapján mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes.

A hivatalos megemlékezés azonban jó ideje már nem kizárólag az 1914 és 1918 között elesett csaknem 900 ezer brit katonának, hanem az azóta lezajlott fegyveres konfliktusok, köztük a II. világháború további több százezer brit katonaáldozatának is szól. Az 1919 óta évente megrendezett központi emlékünnepség helyszíne ezúttal is a háborús halottak tiszteletére emelt, London kormányzati negyedének közepén álló emlékmű volt. Itt helyezte el koszorúját II. Erzsébet királynő, aki a brit hadsereg főparancsnoki tisztségét is betölti. A megemlékezést 4500 brit háborús veterán felvonulása zárta.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×