eur:
389.63
usd:
364.91
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Négyezer milliárd dolláros deficitcsökkentést javasol Obama adósságbizottsága

Adóreformmal és a kiadások visszafogásával, egy évtized alatt 4000 milliárd dollárral lehetne csökkenteni az amerikai kormányzati deficitet - közölte annak a Barack Obama elnök által kinevezett bizottságnak a két társelnöke, amelynek feladata, hogy felvázolja, miként lehetne lefaragni a csillagászati nagyságú amerikai államadósságot.

Az Erskine Bowles és Alan Simpson vezette testületnek hivatalosan december 1-én kell majd átadnia végleges előterjesztését, amely ha nem is megy át a megosztott törvényhozáson a következő hónapokban erős befolyással lesz a költségvetési vitákra. A szenátusban demokrata, a képviselőházban pedig republikánus párti többség lesz januártól az új összetételű kongresszusban. A testület 2012-től javasolja bevezetni a reformokat.

Az áprilisban életre hívott, 18 tagú bizottság előterjesztésének a társelnökök által ismertetett vázlata értelmében a kormányzatnak ki kell tűznie a bevételek és a kiadások sarokszámait. A bizottság javasolja, hogy az adók maximális mértéke ne haladja meg a GDP 21 százalékát. A testület a költségvetési kiadások felső határát előbb a GDP 22, majd 21 százalékában határozná meg.

A készülő előterjesztés értelmében, első lépcsőben, 2015-ig 200 milliárd dollárral kellene csökkenteni a védelmi és egyéb kiadásokat. A tanácsadó testület csökkentené a jövedelmiadó-kulcsokat, és az adókedvezmények, valamint a különösen magas jövedelmekre kivetett, úgynevezett alternatív minimumadó eltörlésével egyszerűsítené az adótörvényt.

Annak érdekében, hogy a társadalombiztosítási rendszer a következő 75 évben ne vérezzen ki teljesen, a bizottság az javasolja, hogy a szociális juttatások kevésbé nagyvonalúan igazodjanak a megélhetési költségek növekedéséhez. A nyugdíjkorhatárt 2050-ig emeljék fel a jelenlegi 67-ről 68 évre, 2075-ig pedig 69-re. Most kedvezményesen már 62 évesen is nyugdíjba lehet menni az Egyesült Államokban.

"Amerika nem lehet nagy, ha el vagyunk adósodva" - hangsúlyozta Bowles, Clinon elnök volt kabinetfőnöke és Simpson volt wyomingi republikánus szenátor.

A Fehér Ház szerdán jelezte, hogy Obama elnök csak a végleges javaslatcsomagot fogja véleményezni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×