eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Megmentették Amerikát

Az Egyesült Államok keleti partvidéke felett robbant volna fel az a pokolgép, amelyet a minap találtak egy teherszállító repülőgép gyomrában az egyik angliai repülőtéren - közölte az eddigi vizsgálatok eredményét összegezve szerdán a Scotland Yard.

A szerkezetet, amelyet nyomtatókban használatos festékpatronokba rejtettek, a közép-angliai East Midlands repülőtéren - a legnagyobb brit légi teheráru-elosztó központban -, a UPS csomagtovábbító vállalat MD-11-es teherszállító repülőgépének rakományában fedezték fel október végén. A gép Jemenből érkezett és Chicagóba tartott.

A Scotland Yard terrorelhárító különleges ügyosztályának szakértői - a rendőrség szerdai bejelentése szerint - megállapították, hogy ha a pokolgép működésbe lépett volna, a robbanás október 29-én, brit idő szerint délelőtt fél 11-kor - közép-európai idő szerint fél 12-kor - következett volna be, amikor a repülőgép Amerika keleti partjai felett járt.

A szerkezetet előző éjjel találták meg az angliai repülőtéren, ahol a gép üzemanyag-felvétel céljából leszállt. Repülési szakértők már a pokolgép fellelése után hangot adtak annak a véleményüknek, hogy a készítőinek magas műszaki tudásáról tanúskodó robbanószerkezet minden bizonnyal út közben lépett volna működésbe, és ebből a szempontból óriási szerencse volt, hogy a repülőgép köztes technikai megálló nélkül nem tudta megtenni a Jemen és Chicago közti távolságot, mert így időben el lehetett távolítani a raktérből az "átalakított" patronokat.

A brit elhárítás (MI5) - állítólag szaúdi hírszerzési forrásoktól - információt kapott a merényletkísérletről, és ennek alapján találták meg a gyanús rakományt az MD-11-es fedélzetén.

Hasonló - szintén Jemenben feladott - pokolgépet találtak Dubajban is egy repülőgép rakterében. Az incidens nyomán terrorriadó volt több európai és amerikai repülőtéren, és a hatóságok számos teherszállító repülőgépet átvizsgáltak.

A brit kormány az eset után elrendelte, hogy 500 grammnál nagyobb súlyú festékpatronok légi csomagszállítmányként nem vihetők be Nagy-Britanniába, illetve onnan ki, sőt e festékpatronok tranzitszállítmányként sem érinthetnek brit repülőtereket. Ez utóbbi tilalom alól csak olyan ismert légi szállítmányozó cégek kaphatnak mentességet, amelyeknek biztonsági ellenőrzési eljárásait előzőleg a brit közlekedési minisztérium elfogadja.

Nagy-Britannia a Jemenben és Szomáliában feladott légi teherszállítmányok nagy-britanniai fogadására teljes tilalmat rótt ki. A kormány azzal az indokkal terjesztette ki e tilalmat Szomáliára, hogy az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya és a Szomáliában tevékenykedő terrorcsoportok kapcsolatban állnak egymással, és a szomáliai főváros repülőterének biztonsági ellenőrzése "aggályos".

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×