eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Tízezrek tüntettek Brüsszelben

Több tízezer ember tüntetett szerdán Brüsszelben a nemzetközi gazdasági válság miatt az Európai Unió tagországaiban bevezetett gazdasági megszorítások ellen - a szakszervezeti megmozduláson minden EU-tagállam képviseltette magát. Eközben Európa több más országában is megmozdulások voltak.

John Monks, az európai szakszervezeti szövetség főtitkára leszögezte: egyebek közt arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy még nem késő elállni a megszorításoktól, és más irányban keresni a megoldást.

A brüsszeli tüntetést az Európai Bizottság pénzügyi szigort fokozó javaslatainak bejelentéséhez, illetve az uniós pénzügyminiszterek csütörtöki kötetlen találkozója elé időzítették.

A belga internetes sajtóban közölt becslések szerint a háromórás tüntetésen összesen több mint 100 ezren vettek részt. A menet az uniós központi épületek előtt is elvonult.

A tiltakozók egyebek között azt kifogásolták, hogy a kormányok a kispénzű dolgozókkal kívánják megfizettetni a válság árát. Sürgették, hogy a pénzintézetekre háruljon nagyobb szerep ebben, hiszen a krízis a bankágazatban kezdődött.

Sok tüntető az üzletembereket karikírozó öltözékben vagy táblával jelent meg, de több felirat szólt a "spekulánsok európai uniója" és a vállalati visszaélések ellen is.

Sürgették a résztvevők, hogy a kormányok fordítsanak nagyobb gondot és több pénzt a foglalkoztatási és szociális problémákra.

Megszólalt a témában José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. Az uniós pénzügyi reformokról tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a most bejelentett bizottsági javaslatok célja a dolgozók érdekeinek védelme is.

Rámutatott azonban, hogy amikor egyes országoknak sürgős adósságtörlesztési kötelezettségeik vannak, elképzelhető, hogy kevesebbet tudnak fordítani szociálpolitikára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:46
2024. október 6. 20:16
×
×
×
×