eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Tüntető környezetvédőket vettek őrizetbe a Fehér Ház előtt

Õrizetbe vettek a washingtoni Fehér Ház előtt több mint száz környezetvédőt, akik a hegytetők szétrobbantásával járó külszíni bányászat ellen tiltakoztak.

Az előállítottak között van James Hansen,a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója is. A szövetségi parkrendőrség szóvivője összesen mintegy 115-re becsülte az őrizetbe vettek számát.

A rendőrök egyenként vezették el és ültették fel egy washingtoni városi buszra a tiltakozókat, akik nem voltak hajlandók elhagyni egy, a Fehér Ház előtt rendőrségi szalaggal körülkerített területet.

Korábban a rendőrök a PNC banknál is őrizetbe vettek mintegy 30 tüntetőt. Az aktivisták szerint a pénzintézet a külszíni fejtés egyik fő finanszírozója.

Az incidenst megelőzően több száz - az aktivisták szerint több mint 2000 - tüntető vonult végig az amerikai fővároson, az emberekre káros és környezetpusztító módszer ellen tiltakozva, amelyet több amerikai bányavállalt alkalmaz az Appalache-hegységben, több szövetségi állam területén.

A tiltakozók azt állították, hogy a nagy erejű robbantások következtében rákkeltő anyagok kerülnek a vizekbe és a levegőbe. Ráadásul a törmeléket a bányavállalatok nem ritkán a völgyekben rakják le, elzárva ezzel a természetes vizek folyását, és súlyosan károsítva az élővilágot.

A külszíni fejtés sokkal olcsóbb és kevésbé eszközigényes, mint a hagyományos, föld alatt végzett szénkitermelés.

Carol Raulston, a Nemzeti Bányászati szövetség szóvivője a módszer védelmében azt hangsúlyozta, hogy a külszíni fejtéses bányáktól számos település megélhetése függ.

Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:46
2024. október 6. 20:16
×
×
×
×