eur:
387.61
usd:
356.93
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Megbénult Athén közlekedése

Órákra megbénította az Athén környéki autópálya-közlekedést a görög fuvarozók folytatódó sztrájkja hétfőn, az autósoknak alternatív elkerülő utakat kellett választaniuk a görög főváros megközelítésére, miközben a parlament kedden készül szavazni a fuvarozást szabályozó törvényről.

Szerdán bizonytalan időre meghosszabbították a múlt hétfőn kezdett sztrájkjukat a görög fuvarozók. Azért szüntették be ismét a munkát, mert tiltakoznak a kormány azon terve ellen, hogy szabaddá akarja tenni a vállalkozást az évtizedek óta zárt szakmában.

Ugyanezen okból a turistaszezon kellős közepén, augusztusban is sztrájkoltak a fuvarozók: a hét napig tartó sztrájk súlyos fennakadásokat okozott a görögországi üzemanyag-ellátásban.

A sofőrök egy uniós rendelkezés ellen tiltakoznak: Brüsszel az úgynevezett zárt szakmák megnyitását írja elő a vitatott rendelkezéssel. Ilyen foglalkozás a fuvarozás is Görögországban.

A kormány javaslata értelmében a teherautóra érvényes jogosítvánnyal rendelkezők szabadon juthatnak közúti fuvarozási engedélyhez. Az egymást követő görög kormányok az ötvenes évektől kezdve jutalomként osztogatták az iparűzési engedélyt erre a tevékenységre híveiknek.

Azonban 1971 óta a hatóságok egyetlen új engedélyt sem adtak ki, a vállalkozók így egymás között kezdtek kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó méretétől függően a 300 ezer eurót is eléri.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×