eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Izrael elítéli, hogy Moszkva robotrepülőgépeket ad el Szíriának

Izrael elítélte vasárnap, hogy Oroszország robotrepülőgépeket ad el Szíriának.

Moszkvai hírügynökségek jelentették pénteken, hogy Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter közölte: Jahont (másik nevén Oniksz) P-800-as típusú robotrepülőgépeket szállítanak Szíriának, s ezzel teljesítik kötelezettségüket, amelyet egy 2007-es szerződésben vállaltak.

"Ez a döntés szegénységi bizonyítvány felelősségérzetből egy olyan ország esetében, amely a térség stabilitása érdekében befolyásoló és cselekvő tényező akar lenni. Ezek a fegyverek azt a kockázatot rejtik magukban, hogy megbontják a stratégiai egyensúlyt egy ingatag térségben, amelyben nagy keservesen éppen most kezdődtek el béketárgyalások" - jelentette ki egy neve elhallgatását kérő, magas rangú izraeli tisztségviselő.

Izraelből és szövetségeséből, az Egyesült Államokból is aggodalmat vált ki, ha Oroszország fegyvert ad el Szíriának - amely szoros kapcsolatot tart fenn Iránnal, és együtt patrónusai a Hezbollah libanoni szervezetnek - mert attól tartanak, hogy a fegyverek a Hezbollah kezébe juthatnak. Végső soron a síita mozgalom harcosai e fegyvereket Izrael elleni támadásokhoz használhatják fel.

Idézett nyilatkozatában Szergyukov megalapozatlannak ítélte ezt az aggodalmat. Izraeli tisztségviselőkből viszont felháborodást váltott ki ez a nyilatkozat, és a téma az izraeli lapok címoldalán szerepelt vasárnap. A legnagyobb példányszámú napilap, a Jediót Ahronót a Rakétaválság Oroszországgal címet adta az ügyről szóló tudósításának. A közszolgálati és a katonai rádió jelentése szerint Izrael magyarázatot fog követelni Moszkvától a kérdésben. A rádiók hozzátették, hogy a Jahont robotrepülőgép hatósugara 300 kilométer, és képes akár 200 kilogrammnyi robbanótöltetet magával vinni.

Mindezek a médiumok hangsúlyozzák, hogy ez a fegyver - ha a Hezbollah kezébe kerül - veszélyeztetheti a Libanon partjainál járőröző izraeli hadihajókat is.

Az izraeli vezetők azért is különösen felháborodottak az izraeli sajtó értesülése szerint, mert éppen a hónap elején írta alá Moszkvában a két ország első katonai együttműködési megállapodását Szergyukov és izraeli kollégája, Ehud Barak.

"Ez a megállapodás halva született. Nem fogunk technológiát átadni az oroszoknak olyan területeken, amelyeken előrébb tartunk, mint ők, csak azért, hogy azután ők ezt ellenünk használják föl" - mondta a már idézett, de meg nem nevezett magas rangú izraeli tisztségviselő.

Izrael tavaly eladott 12 pilóta nélküli repülőgépet Oroszországnak.

Címlapról ajánljuk
Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Nyakunkon az amerikai választás - Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Közeledik a november, vele együtt pedig az amerikai elnökválasztás is. Az előzetes felmérések alapján rendkívül szoros lehet a verseny a két jelölt, Donald Trump és Kamala Harris között. Éppen ezért most megnéztük, hogy mire számíthatunk a piacokon abban az esetben, ha a Trump, illetve ha Harris nyer kicsit több mint 4 hét múlva. Valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy mi lehet a legjobb választás azon befektetők számára, akik a "biztosra" akarnak játszani. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×