eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A "virtuális vasfüggöny" lebontásán dolgozik Tőkés László

Tőkés László az EU-ban továbbra is létező, az új tagokat a régiektől elválasztó "virtuális vasfüggöny" lebontásán dolgozik - mondta az Európai Parlament (EP) nemrégiben megválasztott alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

A romániai magyar politikus úgy vélte, megkönnyíti e cél elérését, hogy az EP elnöke, a lengyel Jerzy Buzek szintén az unió egyik kelet-európai tagállamából érkezett.

A csatlakozással az új tagországok ugyan formálisan eljutottak Európába, de ennek ténylegesen is meg kell valósulnia - nyilatkozta.

Az alelnök beszámolt arról, hogy csütörtökön találkozott Jerzy Buzekkel, aki elmondta, az oktatás, a kultúra és az egyházi kapcsolatok feladatköre Tőkés László "hivatásával egybeillő szolgálati terület". Az EP elnöke megismételte továbbá felkérését, hogy Tőkés László vegyen részt az európai vallási vezetők július 19-i brüsszeli találkozóján, s az eseményen együtt képviseljék az EP-t.

A Lisszaboni Szerződés is fontosnak tartja a vallási párbeszéd megvalósítását - emlékeztetett Tőkés László. Hozzáfűzte: intézményesíteni és rendszeresíteni kell az egyházakkal, vallásokkal ápolt kapcsolatot.

Feladatairól az alelnök kiemelte, elődje, Schmitt Pál munkáját viszi tovább, foglalkozni kíván a sporttal és az ifjúsági ügyekkel is. Mindemellett kiemelten kezeli a kisebbségek és a magyar-román megbékélés ügyét is - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×