eur:
388.31
usd:
361.99
bux:
69249.32
2024. május 9. csütörtök Gergely

A CIA szerint súlyos gondok vannak az afganisztáni háborúban

"Súlyos gondok" vannak az afganisztáni háborúval, a vártnál nehezebben és lassabban halad a szövetségesek akciója - mondta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója egy vasárnapi interjúban.

Van előrelépés az Egyesült Államok által vezetett katonai műveletekben, de "nehezebbek és lassabban haladnak, mint bárki gondolta" - fogalmazott Leon Panetta az ABC televízió This Week című műsorában.

A siker vagy a kudarc szerinte azon fog múlni, hogy az afgánok vállalják-e a felelősséget, képesek-e hatékony hadsereget és rendőrséget működtetni a stabilitás fenntartása érdekében. "Ha erre képesek, akkor szerintem el tudjuk érni azt a haladást, azt a stabilitást, amelyre az elnök törekszik" - mondta. "Nem lesz könnyű dolog" - tette hozzá.

Az Egyesült Államok első számú külföldi hírszerző szervezetének vezetője utalt arra, hogy a szövetséges csapatok törzsi közösségekkel harcolnak; "egy olyan országról van szó, ahol problémák vannak a kormányzással, gondot jelent a korrupció, a kábítószer-kereskedelem és a tálib felkelés" - fogalmazott.

A CIA-igazgató szerint Afganisztánban fokozódik az erőszak. Azt is kijelentette, hogy szerinte a jelenlegi amerikai stratégia jelenti a megfelelő Afganisztán-politikát.

Panetta arról is beszélt az interjúban, hogy megítélése szerint Iránnak elegendő alacsony dúsítású uránja van "két atomfegyver előállításához".

Azzal kapcsolatban, hogy a perzsa állam mikorra válhat atomhatalommá, azt mondta: Teheránnak valószínűleg egy évre van szüksége az atombomba előállításához, és további egy évre a bomba bevetéséhez szükséges rendszer kifejlesztéséhez.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×