eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Válságtanácskozást tartott a román kormány szombaton: adóemelésről döntöttek

Romániában a kormány válságtanácskozáson döntött arról, hogy áfa-emeléssel próbálja csökkenteni a költségvetési hiányt. A kabinet azt követően kényszerül adóemelésre, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellenkezőnek találta a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését.

A román kormány a jelenlegi 19 százalékosról 24 százalékosra kívánja módosítani az általános forgalmi adó kulcsát. Erről döntött a jobboldali Boc-kabinet szombat délelőtti válságtanácskozásán.

A romániai legújabb válsághelyzetet az idézte elő, hogy pénteken az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését. A taláros testület alapjában nem utasította el a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentését, de az erről szóló törvény néhány cikkelyét is kifogásolta.

Márpedig a Demokrata Liberális Párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormánya éppen a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak időszakos, de drasztikus megnyirbálásával akarta olyan mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt, hogy beilleszkedjen a Nemzetközi Valutaalappal kötött egyezmény kereteibe.

A valutaalap illetékesei máris közölték, elhalasztják azt a hétfőre tervezett ülést, amelyen a Romániának folyósított készenléti hitel feltételeinek a teljesüléséről tárgyaltak volna a kormány illetékeseivel. Így a hitel ötödik, 850 millió eurós részletének a folyósítása is bizonytalanná vált.

Az egyébként alkotmányjogász egyetemi tanár Emil Boc vezette kabinetnek alig egy héttel azután kell ez újabb csapást elviselnie, hogy átvészelt egy bizalmatlansági indítványt a parlamentben.

Az ellenzék máris jelezte, újabb bizalmatlansági indítványt nyújt be, a körülmények pedig arra utalnak, hogy ezúttal több esélyük van a kormánybuktatásra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×