eur:
388
usd:
360.1
bux:
68999.53
2024. május 9. csütörtök Gergely

Éhezve tiltakoznak a volt szlovák-guantanamói rabok

Éhségsztrájkba lépett az a három volt guantánamói fogoly, akiket amerikai kérésre január végén fogadott be Szlovákia - közölte az Amnesty International. A három férfi azért döntött így, mert elégedetlenek az életkörülményeikkel.

"Elégedetlenek életkörülményeikkel. Öt hónapnyi szlovákiai tartózkodás után sem közölte velük senki, hogy milyen a jogi helyzetük, illetve, hogy milyen jövő vár rájuk. Ezért ma (csütörtökön) éhségsztrájkba léptek" - tájékoztatta az újságírókat Branislav Tichy, az AI szlovákiai igazgatója

Mindhárman a medvei menekülttáborban élnek, elszigetelve a létesítmény többi lakójától. Arra panaszkodnak, hogy naponta csak egy órát tölthetnek a szabad levegőn, a nap többi részében a szobában kell tartózkodniuk, ahol egy ágy és egy mosdó áll rendelkezésükre.

Életkörülményeiket "szomorúnak, második Guantánamónak" minősítették, s azt állítják, hogy a nekik felszolgált élelem nem veszi figyelembe vallásukat. Havonta egyszer felkeresi őket kijelölt ügyvédjük, aki megiszik velük egy teát, majd elmegy - fejtette ki Tichy.

A szlovák belügyminisztérium a kezdetektől fogva nem kommentálja a három volt guantánamói fogollyal kapcsolatban nyilvánosságra került értesüléseket. A hatóságok az érintettekről sem közöltek közelebbi adatokat, de azt hangsúlyozták, hogy az illetőket senki sem vádolta terrorizmussal.

A minisztérium azt állítja: a róluk való gondoskodás a szokásos színvonalon felüli. A volt foglyok szerint viszont ez nem igaz.

Az Amnesty International ezért felszólította a belügyminisztériumot, hogy mihamarabb tegyen eleget korábbi ígéreteinek, miszerint a három befogadott személy Szlovákiában normális életet tud élni.

A három volt fogoly egyike házasember, s korábban ígéretet kapott a szlovák hatóságoktól arra, hogy családja is Szlovákiába költözhet. Erre azonban eddig nem történt meg.

Címlapról ajánljuk
Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

Zlinszky János: a fiókgyógyszertár sok helyen az utolsó egészségügyi érintkezési pont

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke szerint az új patikaszabályok jelentik a túlélést a kistelepülési fiókgyógyszertáraknak, mert sok helyen már háziorvos sincs, és 15 perc várakozás a gyógyszerészre még mindig jobban megéri, mint elutazni a legközelebbi patikáig.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×