eur:
389.28
usd:
361.23
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Radikális iszlámhívőket vettek őrizetbe Boszniában

Bosznia-Hercegovinában több embert is őrizetbe vettek a rendőrök a vahhabita radikális iszlám vallási irányzat követői közül egy nagyszabású akcióban.

A helyi ügyészség szóvivője elmondta: a vahhabiták központjaként ismert Gornja Maoca településen 600 rendőr részvételével tartottak razziát, de azt nem közölte, hogy pontosan hány embert tartóztattak le.

Sajtójelentések szerint az elfogott embereket az ország területi egységének, valamint alkotmányos rendjének megingatásával gyanúsítják. Az 1992- és 95 közötti boszniai háború idején külföldről érkezett iszlám harcosok százai küzdöttek a muzulmán bosnyákok oldalán a szerbek és horvátok ellen.

Az iszlám jogon alapuló vahhábita vallási irányzat több száz bosnyák követőre talált. Tavaly decemberben egy boszniai bíróság terrorizmus és fegyverkereskedelem miatt már vádat emelt egy radikális iszlám csoport ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×