INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Irán maga fog előállítani nukleáris fűtőanyagot, ha nem sikerül megállapodni

InfoRádió / MTI
Ultimátumot intézett a nemzetközi közösséghez a perzsa állam külügyminisztere: mint szombaton közölte, Irán maga fog előállítani nukleáris fűtőanyagot, ha nem sikerül január végéig megállapodni a Nyugattal ebben az ügyben.

A nyugati országoknak el kell dönteni, hajlandóak-e eladni Teheránnak vagy gyengén dúsított urániumért elcserélni a fűtőanyagot - jelentette ki Manusehr Mottaki az állami televízióban, hozzátéve, hogy ezt "ultimátumnak" tekinthetik. "Egy hónapjuk van, hogy döntsenek, máskülönben Teherán maga fogja a szükséges szintre, 20 százalékosra dúsítani uránkészletét" - közölte.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) novemberben ajánlotta fel Iránnak, hogy szállítsa át Oroszországba 3,5 százalékos dúsítású uránkészlete közel 70 százalékát, amelyet ott 20 százalékosra dúsítanának, majd Franciaországban nukleáris fűtőelemekké alakítanának át, végül - csaknem egy év elteltével - visszaszállítanák Iránba, ahol egy kutatási célú atomreaktor működtetésére használhatnák. Teherán a 2009 végére kitűzött határidőig nem fogadta el az ajánlatot, hanem helyette azt javasolta, hogy a Nyugat adjon el neki fűtőanyagot vagy iráni területen bonyolítsák le az uráncserét.

Az urándúsítás kérdése évek óta vitatéma Irán és a nyugati országok között, amelyek azt gyanítják, hogy az iszlám köztársaság békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik.

A címlapról ajánljuk