eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Sarkozy elítélte a fia kinevezése körüli polémiát

Miközben egyre többen követelik, hogy a francia államfő középső, 23 éves fia lépjen vissza a Párizs üzleti negyedét, a La Défense-t irányító közhivatal (EPAD) elnökségére való jelöltségtől, az államfő kedden elítélte a kinevezés körül kialakult polémiát.

"Soha nem jó, amikor minden alap nélkül, túlzó módon szórakoznak valakin ... Természetes, hogy önök a polémiákat követik, nekem a reformokat kell - válaszolta egy újságírói kérdésre Nicolas Sarkozy.

Néhány perccel korábban a középiskolai reformot ismertető beszédében a gimnázium intézményének 1802-ben történt létrehozásáról Sarkozy azt mondta, hogy az "a születési privilégiumok végét" hozta el Franciaországban. Hozzátette: "Ez azt jelentette, hogy a sikerhez ettől kezdve nem jó helyre kellett születni, hanem keményen kellett dolgozni".

Jean Sarkozy másodéves joghallgató Franciaország leggazdagabb megyéje, Hauts-de-Seine közgyűlése kormánypárti frakciójának elnöke. A megyéhez tartozó üzleti negyedet jelenleg Patrick Devedjian gazdaságélénkítési miniszter vezeti, aki hiába várta a kormányrendeletet, amely engedélyezte volna, hogy a 65 éves korhatárt elérve is posztján maradhasson. Helyére a megye közgyűlése múlt csütörtökön Jean Sarkozyt javasolta, akit december 4-én választhat elnökké az EPAD igazgatótanácsa.

A La Défense-ban találhatók a legnagyobb francia vállalatok székhelyei, a Total olajipari konszerntől a legjelentősebb bankokig: a 3 millió négyzetméternyi területen 200 ezren dolgoznak. Az EPAD elnökének elsődleges feladata a negyed képviselete a világban és a befektetők meggyőzése a La Défense-ban történő beruházásokra.

Az elnök fiának visszalépését sürgető petíciót keddig közel 45 ezren írták alá.

Az ellenzék elítélte a "nepotizmust" és az elnök "királyi viselkedését". Francois Hollande, a Szocialista Párt korábbi főtitkára szerint az V. köztársaságban soha nem tapasztalt hatalomkoncentráció történik Franciaországban, ahol a hatalom gyakorlása családi üggyé vált. Az ellenzéki vezető azt is kifogásolta, hogy az elnök a közvélemény ítélete iránt közönyt tanúsít. "Nem akarom, hogy az egész világ rajtunk röhögjön és viccelődjön ... Eljött a pillanat, hogy kimondjuk: elég volt" - tette hozzá Hollande.

"Bármit teszek, úgyis kritizálni fognak" - mondta kedden Jean Sarkozy a Le Parisien című napilapnak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy arra a posztra, ahonnan az EPAD elnöki székébe jelölték, az állampolgárok választották meg. "Két éve a választók között vagyok, dolgozom, a többségem mindig is támogatott" - hangsúlyozta a jelölt.

Francois Fillon kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az EPAD elnökét nem kinevezik, hanem megválasztja az igazgatótanács. "Ez egy választás, verseny, nincs helye annak a polémiának, amit tapasztalunk" - tette hozzá a miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×