eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Ki szab határt az erőszaknak Kongóban?

Január óta több mint ezer civilt gyilkoltak meg Kelet-Kongóban lázadó milicisták és kormánykatonák, és 900 ezren kényszerültek elmenekülni az erőszak elől - közölték egy összefoglaló jelentésben emberjogi szervezetek.

A jelentés megírásában 84 ilyen szervezet vett részt, és arra az eredményre juttottak, hogy az áldozatok többségét Ruandából elmenekült hutu fegyveresek ölték meg, de a kongói kormányhadsereg erőszakoskodásának is sok az áldozata. A hutuk azok közül kerültek ki, akik a felelősségre vonás elől távoztak Ruandából, ahol 1994-ben több mint félmillió - más források szerint 800 ezer - embert irtottak ki módszeresen.

A kongói hadsereg az ENSZ békefenntartók támogatásával felvette velük a harcot, de "a hadműveletek eredménye egyszerűen katasztrofális" - mondta az Oxfam emberjogi szervezet egyik illetékese. Az ENSZ-misszió kellő anyagi és emberi források híján nem képes teljesíteni feladatát a Nyugat-Európánál nagyobb országban, ahol csak 500 kilométernyi kikövezett út van. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által múlt novemberben megszavazott 3 ezer fős erősítés is csak most kezd érkezni a térségbe.

A kongói kormány értésére kell adni, hogy ha továbbra is élvezni akarja az ENSZ támogatását, le kell váltania azokat a parancsnokokat, akik visszaélnek helyzetükkel, és rangra való tekintet nélkül meg kell büntetnie a civilekkel erőszakoskodó, embereket legyilkoló, nőket megerőszakoló katonákat - hangsúlyozzák a jelentést készítő emberjogi szervezetek, így az ActionAid, a Human Right Watch, az International Crisis Group és az Oxfam.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×