eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

A korábbinál több nemzeti tanács alakulhat Szerbiában

A korábbinál néggyel több, összesen 19 nemzeti tanács alakulhat meg Szerbiában - jelentette az emberi és kisebbségi jogok minisztériumának államtitkárára, Aniko Muskinja Hajnrihra hivatkozva a BETA hírügynökség.

A változás oka az, hogy az albánok, az askaliák (albánul beszélő, Koszovóból kivándorolt romák), a csehek és a szlovénok is bejelentették a nemzeti kisebbségi önkormányzat létrehozására vonatkozó igényüket.

A nemzeti tanácsokról szóló törvényt augusztus 31-én fogadta el a szerb parlament. A szabályozás értelmében a legalább 15 és legfeljebb 35 tagú, a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiájának gyakorlása szempontjából kulcsfontosságú testületeket a jövő év tavaszán fogják újjáválasztani.

Az, hogy közvetlen szavazással, vagy elektori választással jönnek-e létre a nemzeti tanácsok, attól függ, hogy hányan iratkoznak fel a nemzetiségi választójegyzékekre. Amennyiben az illető nemzetiséghez tartozók 50 százalékánál több, akkor közvetlen választást tartanak. A nemzeti kisebbségekhez tartozók számának megállapításakor a 2002-es népességösszeírás adatait veszik alapul.

A szerbiai magyarságot képviselő politikai erők zöme ellenzi ezt a szabályozást, s élén a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal (VMDP) ellentétes rendszert szeretne: azt, hogy a szerb hatóságok állítsák össze a nemzeti kisebbségi választójegyzéket, s ha valaki mégsem akar részt venni a nemzeti tanácsi választásban, akkor nyilatkozatban kelljen lemondania erről a lehetőségről. Szerintük tehát "feliratkozás" helyett a "leiratkozás" lehetőségének megadása lenne a demokratikus eljárás.

A törvény elfogadását egyedül a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) támogatta - az egyetlen magyar párt, amely képviselőket tudott küldeni a belgrádi parlamentbe, s amelynek komoly politikai súlya van Vajdaságban, ahol a legtöbb szerbiai magyar él.

Három délvidéki magyar párt és tizenegy polgári szervezet a nemzeti tanácsokról szóló törvényt élesen elítélő s álláspontja támogatását kérő nyílt levélben fordult hétfőn Sólyom László köztársasági elnökhöz.

Az államfő - ahogy azt a VMDP közleménye idézte - még aznap, Borisz Tadics szerb elnökkel tárgyalva kijelentette: "A szerb parlament a Nemzeti Tanácsokról szóló törvény elfogadásával egy olyan, a kisebbségek jogait tiszteletben tartó törvényt hozott, amelyhez hasonlót nehezen lehet akár az EU-ban is találni".

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×