eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nyolcmillióba is kerülhet a harmadik generációs elektromos Smart

Franciaországban kezdi meg az elektromos Smart gépkocsik harmadik generációjának gyártását a Daimler-csoport. A döntést a német cég Smart üzletágának vezérigazgatója jelentette be azt követően, hogy csütörtökön találkozott az üzembe látogató francia államfővel.

Nicolas Sarkozy bejelentette, hogy a francia kormány maga is vásárol majd az új, környezetkímélő autókból, egyben hangsúlyozta, hogy a mintegy 90 millió eurós, mai árfolyamon több mint 24 milliárd forintnak megfelelő beruházást francia részről 1,5 millió euróval, mintegy 400 millió forinttal támogatták.

A francia-német határon, Strasbourgtól alig száz kilométerre lévő, 1997 óta működő hambach-i üzemben a tervek szerint novemberre készül el az első ezer "ForTwo Electric Drive" nevet viselő járgány, és azokat a gyártó még az év végén piacra dobja, tömegtermelése pedig 2012-től indul meg teljes gőzzel.

A kétszemélyes gépkocsi a nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátoroknak köszönhetően egy feltöltéssel 115 kilométert tud megtenni, és 112 kilométeres óránkénti sebesség elérésére képes, miközben gyorsulása a robbanómotorokkal is felveszi a versenyt: a gyártó által megadott adatok szerint 5,7 másodperc alatt éri el az óránkénti 60 kilométeres sebességet.

Az akkumulátort sima 220 voltos konnektornál fel majd lehet tölteni, és a Daimler számításai szerint a gépkocsi 100 kilométerre számított használati költsége mindössze két euróba kerül majd, háromszor kevesebbe, mint az amúgy is kifejezetten gazdaságos benzinmotoros Smarté.

A Daimler egyébként kifejezetten jól időzített az elektromos Smart hírével, a francia környezetvédelmi miniszter ugyanis éppen egy hete jelentette be, hogy a kormány azzal akarja ösztönözni az elektromos autók gyártását, hogy 2012-ig ötezer eurós, több mint 1,3 millió forintos szuperbónuszt fizet minden olyan gépkocsi megvásárlása után, melynek szén-dioxid-kibocsátása nem éri el a kilométerenkénti 60 milligrammot.

A támogatásra szükség is lesz, az eddig megjelent hírek szerint ugyanis az elektromos és a hibrid autókat meglehetősen borsos áron készülnek gyártóik értékesíteni. Az elektromos Smart például várhatóan 25-30 ezer euróba, mintegy 6,7-8 millió forintba kerül majd - igaz ezt a gyártó egyelőre nem erősítette meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×