eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Munkahelyi balesetként ismerhetik el az öngyilkosságot

A munkakörülmények javítását célzó sürgősségi intézkedéscsomagot dolgozott ki a francia munkaügyi miniszter az utóbbi hónapokban bekövetkezett sorozatos munkahelyi öngyilkosságok miatt. A pénteken ismertetett dokumentummal Xavier Darcos elsősorban az országban működő mintegy 2500, ezernél több dolgozót foglalkoztató vállalatot célozza, és vezetőiknek jövő februárig adott haladékot arra, hogy a szakszervezetekkel olyan megállapodásokat kössenek, amelyek a munkahelyi stressz megelőzését és kezelését hivatottak elősegíteni.

A cégeknek alapvetően a Peugeot-Citroën autógyártónál kidolgozott, és a tervek szerint a jövő héten elfogadásra kerülő dokumentumról kell majd példát venniük. Ebben egyebek mellett egy olyan belső zöld szám, illetve postaláda felállításáról van szó, ahol az alkalmazottak azonnal jelezhetik az őket ért munkahelyi zaklatásokat, a vezető beosztásúaknak pedig előírják, hogy az eddigiekhez képest fordítsanak lényegesen nagyobb figyelmet a problémákkal küszködő munkatársakra. Mindezek mellett a cégvezetés azt is vállalta, hogy a gyártósoron az eddigiekhez képest kisebb létszámú munkacsoportokat alakítanak ki, hogy ezzel is "emberibbé" tegyék a körülményeket.

A miniszter a folyamat ellenőrzésére külön szakértői bizottságot hozott létre a munkaügyi igazgatóságon belül, amely a kérdésben tanácsokkal látja el a vállalatokat, ugyanakkor ellenőrzi is őket, hogy valóban megkötötték-e az előírt egyezményeket. Mulasztás esetén februárig csupán az lesz a büntetés, hogy nyilvánosságra hozzák a "nem együttműködő cégek" nevét, azt követően azonban pénzbüntetésre is számíthatnak.

Xavier Darcos szerint a sürgősséget a konkrét öngyilkossági eseteken túl az is indokolja, hogy az Országos Munkaegészségügyi Intézet adatai szerint a munkahelyen megbetegedettek többsége mára "pszichoszociális" okok - stressz, szorongás vagy depresszió - miatt szorul kezelésre, ráadásul ez a tendencia a szakértők szerint folyamatosan erősödik.

A bejelentésre egyébként azt követően került sor, hogy szerdán a Renault autógyártó egyik mérnöke öngyilkosságot követett el - igaz, nem a munkahelyén, hanem az otthonában -, a France Telecom távközlési vállalat egyik alkalmazottja pedig néhány napja puskával ment a munkahelyére, mert le akart számolni főnökével. Ez utóbbit munkatársainak sikerült lefegyverezniük, és utólag maga is bocsánatot kért a tettéért, a cégvezetés pedig megnyugtatta, hogy nem tesznek ellene feljelentést, a munkaügyi orvos pedig három hétre betegszabadságra küldte.

A France Telecomnál egyébként ebben a pillanatban kifejezetten előzékenyen bánnak a beosztottakkal, a cégnél ugyanis - amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk - az elmúlt másfél év alatt huszonnégyen vetettek véget az életüknek, és közülük többen azt írták hátrahagyott búcsúlevelükben, hogy nem bírták tovább a munkahelyükön kialakult feszült légkört. A sorozatos tragédiák miatt a vállalat általános igazgató-helyettese néhány napja távozásra kényszerült.

Mindeközben a Les Echos gazdasági napilap egy olyan dokumentumot ismertetett pénteken, amelyből az derül ki, hogy a francia országos egészségpénztár az elmúlt másfél évben 28 öngyilkosságot ismert el munkahelyi balesetként, öt eset elbírálása folyamatban van, harminckilencet pedig elutasítottak. Ami azt jelenti, hogy a családok összesen hetvenkét öngyilkossági esetben fordultak a szervezethez. A kimutatások szerint a végzetes tettet elkövetők 85 százaléka férfi, többségük 40 és 57 év közötti volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×