INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Hivatali visszaéléssel vádolják a volt francia kormányfőt

InfoRádió / MTI
Franciaországban hétfőn kezdődik az úgynevezett Clearstream-per. Az államüggyé váló hamisítási perben Dominique de Villepin volt miniszterelnököt és négy társát a rágalmazásban való bűnrészesség mellett hivatali visszaéléssel és lopással is gyanúsítják. A több mint 40 sértett között van Nicolas Sarkozy államfő is.

A "Clearstream-ügy" középpontjában egy 2003-ban összeállított, utóbb hamisítványnak bizonyult lista áll, amely több mint 800 közéleti személyt; jobb- és baloldali politikusok mellett a gazdasági élet legfőbb szereplőit keverte pénzmosás gyanújába.

Az ügyészség azt feltételezi, hogy Dominique de Villepin akkori kormányfő részt vett a jelenlegi államfő lejáratására megtervezett manipulációban, megvádolva több száz más közéleti személyt is azzal, hogy a luxembourgi Clearstream pénzintézeten keresztül mostak tisztára a francia fregattok 1991-es tajvani eladásából származó pénzeket.

Az ügyből a 2007-es elnökválasztás előtt lett politikai botrány, miután az elnökjelöltségre pályázó Nicolas Sarkozy tudomást szerzett arról, hogy a hamisítvány ügyében az időközben kormányfővé előlépett Dominique de Villepin - még külügyminiszterként - titkos nyomozást rendelt el az ő tájékoztatása nélkül.

A címlapról ajánljuk