eur:
390.55
usd:
364.91
bux:
68295.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Japán segíti Afganisztánt

Japán újabb segélyezési, fejlesztési programokat indít Afganisztánban, ám eközben haditengerészete felhagy az ottani nemzetközi katonai erők logisztikai támogatásával - jelentette be vasárnap a távol-keleti ország új külügyminisztere.

Hatojama Jukio, az új balközép kormány feje választási kampányában megígérte, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, akkor országa nem folytatja a haditengerészeti logisztikai missziót. Okada Kacuja külügyminiszter vasárnap megerősítette ezt.

A japán hadihajók amerikai parancsnokság alatt üzemanyaggal és ivóvízzel látják el a nemzetközi erőket.

Az augusztusi választásokon győztes Japán Demokrata Párt mindig követelte a japán hadihajók visszahívását, mert miután az alkotmány értelmében az ország nem vehet részt nemzetközi fegyveres konfliktusban, a párt szerint nem lehet részese az "amerikaiak háborújának" sem.

"Ha Japán tehet valamit azért, hogy a tálibok, akik most fegyveres felkelést folytatnak, élelemmel tudják ellátni családjukat, és iskolába járatni gyerekeiket, akkor más lesz a helyzet Afganisztánban" - mondta. Arra a kérdésre, hogy szerinte miért terjed ilyen ütemben a tálib mozgalom, azt válaszolta, hogy mert a lázadók sok afgán lakosnak adnak megélhetést. "A közbiztonság leromlása miatt a japán civilszervezetek tevékenysége minimálisra csökkent Afganisztánban" - tette hozzá.

A Kyodo japán hírügynökség úgy értesült, hogy az ország segélykonferenciát szervez novemberben Afganisztán javára. Japán a háború dúlta ország egyik legjelentősebb anyagi támogatója, összesen kétmilliárd dollárnyi segélyt ígért eddig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×