eur:
401.2
usd:
366.62
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Putyin meglepte Csecsenföldet

Bejelentés nélkül Csecsenföldre látogatott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, annak jeleként, hogy Moszkvát egyre jobban aggasztja az Észak-Kaukázuson megerősödött iszlamista indíttatású erőszak.

Az orosz vezetők nem túl gyakran utaznak az egykori szakadár köztársaságba, amelyet most a Kremlhez hű, de a jogvédők által élesen bírált Ramzan Kadirov irányít.

Nemrég egy gyerekek jogaiért kampányoló házaspár tűnt el Groznijban, és holttestüket órákkal később fedezték fel saját autójuk csomagtartójában. Szemtanúk szerint a haláluk előtt bent voltak a rendőrségen is.

Emberjogi aktivisták azzal vádolják a csecsen elnököt: elnézi, hogy biztonsági szolgálatai emberrablásokat és kínzásokat hajtanak végre.

Putyin hétfői látogatásáról még magas rangú csecsen vezetők sem tudtak. Az ex-elnök, akinek kormányzása idején indult meg a második csecsen háború, több testőr kíséretében szállt ki egy helikopterből, és találkozott a rá váró Ramzan Kadirovval. Később megkoszorúzta a jelenlegi elnök apjának, Ahmad Kadirovnak a sírját, akit egy 2004-es pokolgépes merényletben gyilkoltak meg a szeparatisták.

Két véres háború és a hivatalosan csak idén tavasszal befejezett "terrorellenes akció" után a Kreml ismét aggódik amiatt, hogy a térségben aláássák a biztonságot a szélsőségesek.

Pénteken egy dupla öngyilkos merényletben négy rendőrt öltek meg Groznijban. A szomszédos Ingusföldön szintén a múlt héten végrehajtott robbantásban 20 ember halt meg. Kadirov közölte, hogy a csecsen rendőrség majd rendet tesz az Ingus Köztársaságban.

Moszkvában komoly aggodalmakat vált ki, hogy a jobbára muzulmánok lakta Észak-Kaukázuson egyre gyakoribbak a fegyveres támadások és befolyást szereztek az iszlamista szervezetek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×