eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vietnami veterán Amerika legidősebb afganisztáni áldozata

Az 59 éves Jose San Nicolas Crisostomo volt eddig a legidősebb amerikai katona, aki meghalt az afganisztáni háborúban; a főtörzsőrmester vietnami veterán volt - közölte a seattle-i KING televízió.

A Washington államból származó Crisostomo - aki Vietnamban tanúsított hősi magatartásáért Bronz csillag kitüntetést kapott - ebben a hónapban töltötte volna be 60. életévét. Kedden Kabulban vesztette életét, a páncélozott Humvee jármű, amelyben utazott, aknára futott.

Crisostomót - aki önként tért vissza a hadseregbe és jelentkezett afganisztáni szolgálatra - felesége, négy gyereke és tíz unokája gyászolja.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök vezetője súlyos és romló afganisztáni helyzetről beszélt vasárnap az NBC televízióban sugárzott interjúban.

Hangsúlyozta, hogy a kilencedik éve tartó háborúban az amerikai és a szövetséges erők egyre komolyabb kihívásokkal néznek szemben a feltámadó tálib erők, valamint a szomszédos Pakisztánban rejtőző és onnan támadásokat indító al-Kaida-fegyveresek támadásai miatt. Hozzátette, hogy az afgán lakosság támogatása is csökken az amerikai és a NATO-csapatok, az újjáépítési erőfeszítések iránt.

Mullen - aki maga is vietnami veterán - leszögezte, hogy az afganisztáni helyzetet egy-másfél év alatt meg kell fordítani. Arról azonban nem beszélt, hogy ehhez szerinte szükség van-e további csapaterősítésre.

Barack Obama elnök 17 ezer fős csapatküldésével az év végére 68 ezer amerikai katona fog állomásozni a közép-ázsiai országban.

Az amerikai közvélemény egyre kényelmetlenebbnek érzi az Egyesült Államok afganisztáni kalandját; a The Washington Post/ABC News e heti felmérése szerint a megkérdezettek több mint 50 százaléka úgy érzi, nem éri meg Afganisztánban háborúzni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×