eur:
389
usd:
362.16
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Súlyos gondok Kijev és Moszkva között

Dmitrij Medvegyev orosz elnök nyílt levélben tájékoztatta Viktor Juscsenko ukrán kollégáját, hogy az orosz-ukrán kapcsolatok válságosnak nevezhető állapota miatt az új orosz nagykövet egyelőre nem foglalja el állomáshelyét Kijevben.

Dmitrij Medvegyev nyílt levelét kedden a Kreml sajtószolgálata tette közzé, s az elnök emellett videoblogjában fejtette ki döntésének okait.

A kapcsolatokat rontó tényezők között említette, hogy Ukrajna a tavalyi kaukázusi konfliktusban oroszellenes álláspontra helyezkedett, s fegyvereket szállított Grúziának. Kijev a meglévő megállapodások ellenére nehezíti az orosz Fekete-tengeri Flotta működését.

Az ukrán lakossága véleményét (és Moszkva álláspontját) figyelmen kívül hagyva továbbra is kitartóan törekszik a NATO-tagságra, akadályozza a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődését, kampányt folytat az orosz nyelv kiszorítására az ukrajnai tömegtájékoztatásból, és eltorzítja a történelem tényeit - sorolja a levél.

Az elnök hozzátette: a legfelső ukrán vezetés Oroszország megkerülésével megállapodott az EU-val az orosz gáz szállításával összefüggő kérdésekről, és olyan megállapodást írt alá, amely ellentmond a januárban tíz évre megkötött orosz-ukrán gázszállítási szerződésnek. Emlékeztetve Kirill pátriárka minap tett ukrajnai látogatására, megemlítette, hogy Kijev beavatkozik az orosz ortodox egyház belügyeibe. Végül a posztszovjet térségben példátlannak nevezte, hogy Kijev követelte két orosz diplomata visszahívását

Medvegyev levelében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz nép továbbra is testvérinek tekinti az ukránt, s egyelőre a humanitárius együttműködést erősíti, így egyebek mellett orosz tudományos-kulturális központokat nyit több ukrajnai városban.

Az orosz államfő a közös történelmi örökségre hivatkozva reményének adott hangot, hogy hamarosan új idők következnek, a választások utáni új ukrán vezetés kész lesz bővíteni a kétoldalú kapcsolatokat, s azok a stratégiai partnerség szintjére emelkednek majd. Ez felel meg ugyanis a két nép szándékának és az európai biztonság erősítésével összefüggő követelményeknek.

A levél közzététele nyomán Alekszandr Osztrovszkij, az állami duma FÁK-államokkal foglalkozó bizottságának elnöke az Interfax hírügynökségnek kijelentette: levelével Medvegyev megmutatta az ukrán népnek, hogy Oroszország jó kapcsolatokra törekszik, s hogy ennek egyetlen akadálya Viktor Juscsenko ukrán államfő. A képviselő hozzátette: szívesen látna hasonló lépéseket más FÁK-államokkal szemben is, amelyeknek vezetői magukat Moszkva stratégiai partnereinek nevezik, de ezzel ellentétesen cselekszenek.

Vlagyimir Zsarihin, a FÁK-államok Intézetének politológusa nyíltan kimondta: Medvegyev levele, a nagykövet elutazásának elhalasztása diplomáciai lépés, amely hatással lehet a küszöbönálló ukrajnai elnökválasztási kampányra.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×