eur:
388.75
usd:
361.37
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Mianmarban elítélték Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezetőt

Bűnösnek találta a bíróság kedden Mianmarban Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőt, de az elítéltnek nem kell börtönbe vonulnia; házi őrizetben marad további tizennyolc hónapig.

Az ügyben eljáró ranguni különbíróság három év szabadságvesztést szabott ki polgárjogi harcosra, de ott helyben 18 hónap házi őrizetre változtatták az ítéletet.

Aung Szan Szú Kji az elmúlt 19 évből több mint 13-at házi őrizetben töltött. A büntetőperben éppen azzal vádolták, hogy megszegte ennek az intézkedésnek a szabályait egy rejtélyes ügyben.

Májusban állítólag menedéket nyújtott egy amerikai férfinak, aki a beszámolók szerint hívatlanul érkezett titokban - úszva, a biztonsági ellenőrzést kijátszva - Aung Szan Szú Kji tóparti házába, és két napot töltött ott. Az 54 éves, mormon vallású John Yettaw azt vallotta a bíróság előtt, az Úr küldte Szú Kjihez, hogy figyelmeztesse az asszonyt, veszélyben van, meg akarják ölni.

Az amerikai ügyében - akinek az elmúlt hetekben több görcsrohama volt, a legutóbbi eset után hétfőn engedték ki a kórházból, s egy darabig úgy nézett ki, ismét el kell halasztani az ítélethirdetést - szintén kedden hoztak döntést; súlyos büntetést kapott. Három vádpontban - többek között tiltott helyen való fürdőzés címén - összesen hét év szabadságvesztésre ítélték, ebből négy évet kényszermunkával súlyosbítva.

A keddi állami sajtó burkoltan arra figyelmeztette Szú Kji híveit, hogy ne okozzanak bonyodalmat, a külföldet pedig arra, hogy ne avatkozzon be Mianmar belügyeibe.

Külföldön felháborodást keltett az ellenzéki vezető elleni per; követelték Aung Szan Szú Kji és a Mianmarban politikai okokból bebörtönzött további - becslések szerint - több mint kétezer ember szabadon bocsátását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×