eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Egymást lövik le a tálib vezetők Pakisztánban

A pakisztáni hatóságok szerint belháború robbant ki a pakisztáni tálibok között, miután a múlt héten egy amerikai robotrepülőgépes támadás megölte parancsnokukat, akinek több véres merénylethez is köze volt. Az utódláson összevesző két parancsnok lövöldözni kezdett egymásra, egyikük meghalt - mondta egy miniszter. Megfigyelők szerint azonban a tálibokat nem szabad leírni.

Az Egyesült Államok "90 százalékban bizonyos abban", hogy a CIA múlt heti robotrepülőgépes támadásában sikerült megölni Baitullah Mehszúdot, a pakisztáni tálibok rettegett vezetőjét, mondta vasárnap Jim Jones nemzetbiztonsági tanácsadó. Mehszúdnak - bár tagadta - a hatóságok szerint köze volt Bennazir Butto egykori miniszterelnök, a jelenlegi pakisztáni elnök feleségének meggyilkolásához 2007-ben.

Emellett több száz ember életét követelték az általa elrendelt öngyilkos robbantások és más merényletek. Három sííta katonát is az ő parancsára fejeztek le. Embereit áprilisban verték ki a pakisztáni kormányerők a korábbi turistaparadicsomból, a Szvat-völgyből, amit egy korábbi megállapodást felrúgva szálltak meg.

A londoni Times szerint, ha valóban bebizonyosodik a hazájában első számú közellenségnek kikiáltott Mehszúd halálhíre - akinek a fejére az amerikaiak ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki - az a CIA Nevadából irányított robotrepülőgépeinek legnagyobb sikere lesz. A gépek eddig jobbára vélt al-Kaida célpontokat támadtak Pakisztánban és a polgári áldozatok miatt erősödött az Amerika-ellenes hangulat. Most úgy tűnik, olyan akciót hajtottak végre, amit pakisztáni szövetségesük is támogat.

Száz százalékos bizonyíték egyelőre ugyanis nincs, mivel a kormányerők nem tudnak bejutni az elzárt törzsi területekre. Ráadásul egy telefonáló szombaton azt közölte a hírügynökségekkel: Mehszúd él.

A pakisztáni belügyminiszter szerint viszont halott, sőt: vita robbant ki az utódlásról két tálib parancsnok között, és a kialakult lövöldözés nyomán egyikük életét vesztette. A hírt újabb, az állítást tagadó telefonhívások követték a tálibok részéről.

Elemzők megjegyzik: ha Mehszúd valóban halott, egyik utódja sem lesz olyan karizmatikus és a törzsi területeken olyan befolyásos politikus, mint ő volt. Ennek ellenére nem szabad leírni a pakisztáni tálibokat, akik segítséget nyújtanak az al-Kaidának, az afgán táliboknak és támadásaikkal akadályozzák a NATO Pakisztánon át történő utánpótlását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×