eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Tüntető romák ellen tüntetőket bírságoltak Romániában

Megbírságolt a román csendőrség Csíkszeredában hat fiatalt - köztük egy magyar állampolgárt -, akik csütörtökön romák ellen tüntettek a székely városban - jelentették román hírügynökségek.

Csíkszereda központjában roma civil szervezetek vonultak fel az ellen tiltakozva, hogy a Hargita megyei Csíkszentmártonban a magyar lakosság - szerintük - rettegésben tartja a romákat.

Csíkszentmártonban júliusban konfliktus robbant ki a helyi magyar és roma lakosság között. A nézeteltérés itt nem fajult tettlegességig, viszont a szintén Hargita megyei Csíkszentkirályon a magyarok felgyújtották egy roma csűrjét, akit egy helybéli magyar megkéselésével gyanúsítanak.

A Romani Criss nevű cigány jogvédő szervezet az esetek kapcsán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bukaresti székháza előtt tüntetett korábban. A jogvédő szervezet szerint a magyar többségű önkormányzatok nem védik a roma lakosságot.

A szervezet eredetileg Csíkszentmártonban akarta megtartani a felvonulást, de a helyi önkormányzattól nem kapott erre engedélyt, ezért választották Csíkszeredát. A megmozdulásra Románia több régiójából mintegy 60 roma emberjogi aktivista gyűlt össze.

A romák felvonulását hat fiatal próbálta megzavarni, akik a hírügynökségek szerint romagyalázó felirattal és Árpád-sávos lobogóval jelentek meg a helyszínen. A Mediafax hírszolgálati iroda szerint az ellentüntetés résztvevői a Hatvannégy Vármegye Mozgalom (HVIM) és a Magyar Gárda tagjai. Az Agerpres állami hírügynökség csak a HVIM-et említi.

A Hargita megyei csendőrség közleménye szerint a 17 és 36 év közötti fiatalokat azonnal elvezették, majd megbírságolták őket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×