INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Tüntető romák ellen tüntetőket bírságoltak Romániában

InfoRádió / MTI
Megbírságolt a román csendőrség Csíkszeredában hat fiatalt - köztük egy magyar állampolgárt -, akik csütörtökön romák ellen tüntettek a székely városban - jelentették román hírügynökségek.

Csíkszereda központjában roma civil szervezetek vonultak fel az ellen tiltakozva, hogy a Hargita megyei Csíkszentmártonban a magyar lakosság - szerintük - rettegésben tartja a romákat.

Csíkszentmártonban júliusban konfliktus robbant ki a helyi magyar és roma lakosság között. A nézeteltérés itt nem fajult tettlegességig, viszont a szintén Hargita megyei Csíkszentkirályon a magyarok felgyújtották egy roma csűrjét, akit egy helybéli magyar megkéselésével gyanúsítanak.

A Romani Criss nevű cigány jogvédő szervezet az esetek kapcsán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség bukaresti székháza előtt tüntetett korábban. A jogvédő szervezet szerint a magyar többségű önkormányzatok nem védik a roma lakosságot.

A szervezet eredetileg Csíkszentmártonban akarta megtartani a felvonulást, de a helyi önkormányzattól nem kapott erre engedélyt, ezért választották Csíkszeredát. A megmozdulásra Románia több régiójából mintegy 60 roma emberjogi aktivista gyűlt össze.

A romák felvonulását hat fiatal próbálta megzavarni, akik a hírügynökségek szerint romagyalázó felirattal és Árpád-sávos lobogóval jelentek meg a helyszínen. A Mediafax hírszolgálati iroda szerint az ellentüntetés résztvevői a Hatvannégy Vármegye Mozgalom (HVIM) és a Magyar Gárda tagjai. Az Agerpres állami hírügynökség csak a HVIM-et említi.

A Hargita megyei csendőrség közleménye szerint a 17 és 36 év közötti fiatalokat azonnal elvezették, majd megbírságolták őket.

A címlapról ajánljuk