INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szlovákiában is egyre több a hamis euró

Infostart / InfoRádió
Az euró bevezetése óta jelentősen megnőtt a Szlovákia területén lefoglalt hamis eurós fizetőeszközök száma - figyelmeztetett a pozsonyi jegybank.

A szlovák jegybank kimutatása szerint az első félévben 1160 hamis bankjegy és 193 fémpénz akadt fenn a vizsgálaton, ami 2008-cal egybevetve hétszeres növekedést jelent a papír- és tizenegyszeres növekedést a fémpénz kategóriájában.

A legkedveltebb hamisítvány az 50 eurós bankjegy volt , 479 esetben találtak ilyet. Az 50 eurósok a 20 és 100 eurós bankjegyekkel együtt a hamisítványok mintegy 90 százalékát tették ki. Ezek általában elég jó minőségű hamisítványok voltak, de az azonosító jelek sok esetben hiányoztak.

Jana Kovacová, a Szlovák Nemzeti Bank szóvivője szerint a tavalyi évhez viszonyítva a pénzhamisítás növekedése valóban nagymértékű, de az euróövezet más országaival összevetve ez a folyamat nem rendkívüli. A hamisított pénzeket tekintve Szlovákia a középmezőnybe tartozik - állítja a bank szóvivője.

A legnagyobb gondot hamis érmék kiszűrése okozza, mert az érméknek az emberek általában nem szentelnek olyan nagy figyelmet, mint a papírpénzeknek. Ezért a kereskedőket nagyobb óvatosságra intik az eurós érmék elfogadásánál.


A címlapról ajánljuk