eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szlovákiában is egyre több a hamis euró

Az euró bevezetése óta jelentősen megnőtt a Szlovákia területén lefoglalt hamis eurós fizetőeszközök száma - figyelmeztetett a pozsonyi jegybank.

A szlovák jegybank kimutatása szerint az első félévben 1160 hamis bankjegy és 193 fémpénz akadt fenn a vizsgálaton, ami 2008-cal egybevetve hétszeres növekedést jelent a papír- és tizenegyszeres növekedést a fémpénz kategóriájában.

A legkedveltebb hamisítvány az 50 eurós bankjegy volt , 479 esetben találtak ilyet. Az 50 eurósok a 20 és 100 eurós bankjegyekkel együtt a hamisítványok mintegy 90 százalékát tették ki. Ezek általában elég jó minőségű hamisítványok voltak, de az azonosító jelek sok esetben hiányoztak.

Jana Kovacová, a Szlovák Nemzeti Bank szóvivője szerint a tavalyi évhez viszonyítva a pénzhamisítás növekedése valóban nagymértékű, de az euróövezet más országaival összevetve ez a folyamat nem rendkívüli. A hamisított pénzeket tekintve Szlovákia a középmezőnybe tartozik - állítja a bank szóvivője.

A legnagyobb gondot hamis érmék kiszűrése okozza, mert az érméknek az emberek általában nem szentelnek olyan nagy figyelmet, mint a papírpénzeknek. Ezért a kereskedőket nagyobb óvatosságra intik az eurós érmék elfogadásánál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×