eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Robbantással fenyegetőzés az új "tárgyalási módszer"

Franciaországban újabb cég, ezúttal a kanadai távközlési berendezéseket gyártó Nortel elbocsátás előtt álló alkalmazottai fenyegetőznek azzal, hogy felrobbantják az üzemüket. A Párizstól mintegy harminc kilométerre fekvő, felszámolási eljárás alatt álló gyár dolgozói fejenként 100 ezer eurós, mai árfolyamon 27,5 millió forintos végkielégítést követelnek a cég tulajdonosától.

A robbantással fenyegetőző "új tárgyalási módszert" néhány napja egy dél-kelet franciaországi városban működő autóalkatrész-gyártó üzem alkalmazottai vezették be. Amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, a szintén felszámolás alatt álló New Fabris cég dolgozói gázpalackokat helyeztek el a gyárban és fő megrendelőiktől, a Renault és a Peugot-Citroën autógyártóktól fejenként 30 ezer eurós, több mint 8,5 millió forintnak megfelelő összeget követelnek a 366 alkalmazott számára. Azt mondják: ha kérésük nem teljesül, úgy "az egész berendezést levegőbe röpítik".

A Nortis mintegy 700 dolgozója gyakorlatilag egy az egyben követte a New Fabris-osok receptjét: az üzemet telehordták háztartási propán-bután gázpalackkal és azokat robbantózsinórokkal kötötték össze. "Nekünk már nincs veszítenivalónk" - nyilatkozta a francia hírügynökségnek a gyár egyik névtelenséget kérő alkalmazottja, jelezve, hogy minden eshetőségre felkészültek.

Az üzemben működő keresztény dolgozók országos szakszervezetének megbízottja úgy véli, a radikalizálódás fő oka az, hogy a tulajdonos által megbízott vagyonkezelő, az angol Ernst & Young tanácsadó cég képviselője eddig nem vette komolyan az alkalmazottakat. "A dolgozók úgy vélik, eddig túlságosan kedvesek voltak a tulajdonossal, ezért most más hangot akarnak megütni" - tette hozzá.

"Kétségbeesett segélykérés"

Az érdekvédelmi szervezet országos főtitkára az InfoRádiónak ugyanakkor azt mondta: a robbantással való fenyegetőzést elsősorban "kétségbeesett segélykérésként" kell felfogni. Philippe Louis szerint az ilyen és hasonló szélsőséges tiltakozási formák akkor következnek be, amikor egy cégen belül nincs érdemi társadalmi párbeszéd a vezetés és a dolgozókat képviselő szakszervezetek között.

Ilyen esetekben az alkalmazottak hajlamosak "saját kezükbe venni" a dolgokat, és sokszor a szakszervezetek által nem helyeselt módszereket is bevetnek - fogalmazott a főtitkár, utalva arra, hogy néhány hónapja több franciaországi gyárban az elbocsátás előtt álló dolgozók a cégvezetők túszul ejtésével igyekeztek jobb feltételeket kiharcolni maguknak.

"A robbantással való fenyegetőzést egyetlen szakszervezet sem helyeselheti" - mondta Philippe Louis, aki azonban nem tart a radikális módszer elterjedésétől Franciaországban, szerinte ugyanis a legtöbb helyen korrekt és érdemi tárgyalások előzik meg a leépítéseket, így a frusztráció ritkán eredményez a jelenlegihez hasonló feszültségeket.

Hogy a főtitkár mennyire látja jól a helyzetet, az csak a következő hetekben fog kiderülni, egyelőre annyi biztos, hogy a Nortis alkalmazottai július 20-áig, a New Fabris-osok a hónap végéig adtak haladékot tárgyalópartnereiknek. Ez utóbbiak képviselőit egyébként úgy volt, hogy az ipari miniszter is fogadja, ám Luc Chatel az utolsó pillanatban lemondta a találkozót, mondván: csak akkor tárgyal velük, ha letesznek robbantási szándékukról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×