eur:
386.39
usd:
358.1
bux:
69051.13
2024. május 14. kedd Bonifác

Fél hónap alatt több mint tíz százalékkal drágult a kakaó

Két hét alatt 11 százalékkal drágult a kakaó Londonban az árupiacon. A világ vezető csokoládégyártója, a svájci Callebaut cég szerint a kakaót feldolgozó ipar keresletében az utóbbi hetekben jelentős fellendülés mutatkozott.

Kéthavi csúcson van a kakaójegyzés, az irányadó, júliusi határidőre az ár tonnánként 2750 dollár fölé emelkedett, elemzők szerint elsősorban azért, mert a recessziós időszakban kialakult ár már igen vonzó volt a vásárlóknak.

A Nemzetközi Kakaószervezet a múlt héten megjelent becslése szerint a 2008-09-es, e hónappal záruló idén idény "globális deficitje" az élelmiszeripari nyersanyagból 84 ezer tonna lesz, részben a termelés 7,2 százalékos csökkenése miatt. Ennek az az oka, hogy a világ teljes kakaótermelésének 70 százalékát adó nyugat-afrikai termelők, élükön Elefántcsontparttal, nem ruháztak be kellő mértékben az ágazatba, a korábban gyenge árak miatt.

A világ éves kakaótermelése 3,3-3,4 millió tonna körül van, ebből több mint 1,2 millió az elefántcsontparti termelés.

Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Biden megsorozza Kínát, dermesztő gazdasági csapást hajt végre Washington

Biden megsorozza Kínát, dermesztő gazdasági csapást hajt végre Washington

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a Kínából importált termékek széles körénél emelik meg a vámokat, többek között a félvezetőkre, akkumulátorokra, napelemekre, kritikus ásványi anyagokra, kikötői darukra, orvosi termékekre, acélra, alumíniumra és elektromos járművekre vetnek ki magasabb kereskedelmi terheket. A változtatások mintegy 18 milliárd dollár értékű importot érintenek, ami Biden legátfogóbb frissítése az elődje, Donald Trump korábbi elnök által először bevezetett kínai büntetővámoknak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×